Újra Londont kritizálja a fontot 19 éve bedöntő Soros

Vágólapra másolva!
Soros György milliárdos befektető szerint a megszorító csomagot bevezető londoni kormány visszavonulót lesz kénytelen fújni a recessziós hatások miatt.
Vágólapra másolva!

Amikor érezhetővé álnak a hatások, jó eséllyel módosítani kell a brit megszorítási csomagot - mondta Davosban, a Világgazdasági Fórumon Soros György, magyar származású amerikai befektetési guru, aki kifejtette: arra számít, hogy a csomag fenntarthatatlannak bizonyul majd.

Soros brit gazdaságpolitikával kapcsolatos megnyílvánulásainak azért van különös jelentősége, mert a befektető 1992-ben épp a font elleni spekulációval alapozta meg hírnevét és vagyonát is (becslések szerint akkor 1 milliárd dollár volt a spekuláción Soros haszna). Az 1992-es spekuláció is a londoni kormány gazdaságpolitikájának kritikáján és fenntarthatatanságán alapult, és akkor is konzervatív kormánya volt a szigetországnak, akárcsak most. Soros akkor sikeresen spekulált arra, hogy a brit kormány kénytelen lesz leértékelni a fontot, a befektetési guru sikere pedig évekre hiteltelenítette a londoni konzervatív kormány gazdaságpolitikáját.

Soros szerint valószínűleg az Egyesült Királyság nem tudja elkerülni a recessziót, ha kitart a megszorítások mellett. A brit gazdaság 2010 első három hónapja alatt 0,5 százalékkal zsugorodott, ami rra utal, hogy a gazdasági teljesítmény már azelőtt lejtőre került, hogy David Cameron brit miniszterelnök megszorító csomagja éreztette volna a hatását (a csomagról itt olvashat részletesen).

Az angol kilátások nem csak Sorost aggasztják, Nouriel Roubini, a világgazdasági válságot előrejelző közgazdész Davosban azt mondta: a londoni adatok fényében nem lehet kizárni, hogy újabb visszaesés következik a világban, és fel kell készülni a hosszú stagnálásra is.