Több mint 100 ezren választották a magánnyugdíjat

Vágólapra másolva!
Több mint 102 ezer magán-nyugdíjpénztári tag mondott nemet hétfő estig az állami nyugdíjrendszerre, azaz ennyi taggal fognak működni a magánkasszák.
Vágólapra másolva!

A végleges adatok szerint 102 019 ezer pénztártag döntött úgy, hogy nem lép át az állami nyugdíjrendszerbe, hanem továbbra is magán-nyugdíjpénztári tag marad - tudta meg az [origo] Szőke Lovas Zsuzsától, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) sajtótitkárától. Az ONYF honlapján megjelent közleményből az is kiderül, hogy Budapesten 61 052 fő nyilatkozott a magánnyugdíjpénztárban maradásról, ami az így döntők 59,8 százaléka.

A pénztárak taglétszáma 3 millió feletti volt, azaz nagyjából 3,3 százalék döntött a magánkasszák mellett. Korábban a kormányzati illetékesek 90 százalékos visszalépési és 10 százalékos maradási aránnyal számoltak, azaz a kormányzati prognózisok állami és költségvetési szempontból viszonylag pesszimistának bizonyultak.

Az ONYF adatai szerint hétfőn este fél hatig 95 016 pénztártag adta be nyilatkozatát arról, hogy a magán-nyugdíjrendszer tagja kíván maradni. Az ügyfélszolgálatok hatkor zártak, de éjfélig ügyeletet tartottak. Volt olyan pénztártag, aki pár perccel éjfél előtt adta le a nyilatkozatát, a vele készült videóinterjúnkat itt találja meg.

Hétfőig volt lehetőség arra, hogy a magán-nyugdíjpénztári rendszerben maradó pénztártag leadja erről szóló nyilatkozatát a kijelölt 38 ügyfélszolgálat egyikén. Aki nem nyilatkozott, az automatikusan átkerült az állami rendszerbe, magánpénztári tagsága pedig március végén megszűnik.

Az állami rendszerbe átlépők nagy száma miatt több magánnyugdíjpénztár taglétszáma a törvényben előírt kétezer fős szint alá csökkenhet. A limitet nem teljesítő pénztárak vagy beolvadnak egy másik kasszába, vagy pedig beszüntetik a tevékenységüket, a tagoknak pedig, akik kasszájuk megszűnése után is a magánrendszerben szeretnének maradni, egy hónapon belül új pénztárat kell találniuk, ellenkező esetben ugyanis az állami gondoskodás hatókörébe kerülnek (erről itt olvashat részletesen).

Selmeczi Gabriella miniszterelnöki megbízott szerint óriási siker, hogy a nyugdíjvédelmi program keretében a magán-nyugdíjpénztári tagok 96,8 százaléka választotta az állami nyugdíjrendszert. Selmeczi Gabriella elmondta, a vagyonátadás, -átvétel minden forintját ellenőrizni fogják. Az állami rendszert választók leghamarabb áprilisban kaphatják meg a reálhozamukat. A menetrendről szólva felhívta a figyelmet: március 1-jétől kapják meg a magánnyugdíjpénztárak az adatokat arról, hogy tagjaik közül kik választották az állami nyugdíjrendszert; a pénztáraknak ezt követően 45 nap alatt kell kidolgozniuk egy programot az elszámolásról, a vagyonátadás, -átvételről.

Ezt a dokumentumot a magánpénztáraknak el kell küldeniük a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF), amely 3 napon belül jelez vissza ennek jóváhagyásáról; ezt követi a vagyonátadás, -átvétel, és annak kiszámolása, hogy a tagoknak van-e és ha igen, akkor mennyi a reálhozama - fűzte hozzá.