Kazáncsereprogramot indít a kormány februárban

Vágólapra másolva!
A gáztüzelésű kazánok lecserélését támogatja majd a kormány februárban indítandó programja - jelentette be Orbán Viktor kormányfő. Orbán azt is közölte, hogy hamarosan döntés születik a paksi atomerőmű új blokkjának megépítéséről, mely a régivel együtt képes lesz megtermelni Magyarország áramigényének 60 százalékát.
Vágólapra másolva!

Februárban nagyszabású programot hirdet meg a kormány, mellyel a gáztüzelésű kazánokról a vegyes tüzelésű kazánokra való átállást támogatja majd - közölte Orbán Viktor miniszterelnök szombati sajtótájékoztatóján.

A nemrég bemutatott Új Széchenyi-tervben, noha annak hangsúlyos eleme a zöldgazdaság-fejlesztés, állami támogatású kazáncsereprogramról nincsen szó. A terv "a primer energiaigény csökkentésének eszközei" között említi a fűtési rendszer korszerűsítését, és példaként a húszivattyú mellett a kondenzációs és a pelletkazánt sorolja fel.

A sajtótájákoztatón Orbán Viktor nagy magyar sikernek nevezte, hogy a pénteki uniós csúcson döntés született az uniós energiapiac egységesítéséről, mondván, Magyarország ezek hatására is néhány éven belül a Fekete-tenger, a Balti-tenger és az Adria felől is rendelkezni fog energiaellátási lehetőséggel - és ezzel "óriási csapdából fog kiszabadulni".

Orbán Viktor hozzátette: hamarosan döntés születik a paksi atomerőmű új blokkjának megépítéséről is, mely a régivel együtt képes lesz kielégíteni Magyarország áramigényének 60 százalékát.

Vegyes tüzelés

A vegyes tüzelésű kazánok előnye - noha rosszabb hatásfokúak, mint a pellet- vagy gázkazánok -, hogy olcsóbb velük a fűtés, és a háztartásban keletkezett hulladék egy része is elégethető bennük. Ez azt is jelenti, hogy a gázellátástól való függés is csökkenthető általuk. Az ilyen kazánok ugyanakakkor elég drágák, ráadásul a beüzemelésük gyakran megköveteli a kémény korszerűsítését is.