Bencsik János: 85 százalékos támogatás az önkormányzatoknak energiatakarékosságra

Bencsik János belgazdasági államtitkár interjú
Vágólapra másolva!
Az Új Széchenyi-terv zöldenergia-programjának keretében az önkormányzatok 85 százalékos vissza nem térítendő támogatást kapnak energiafelhasználást csökkentő beruházásaikhoz - közölte Bencsik János. Épületenergetikai beruházások támogatására 11 milliárd forintos, megújuló energia előállításával, illetve felhasználásával kapcsolatos beruházásokra 30 milliárd forintos pályázati keret áll rendelkezésre májustól.
Vágólapra másolva!

A nehéz anyagi helyzetben lévő megyei és települési önkormányzatoknak csak akkor van esélyük, hogy intézményeik energiafelhasználását csökkentsék, és ezáltal működésüket biztosítsák, ha fejlesztéseikhez 85 százalékos támogatást kapnak - fejtette ki Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyi államtitkára csütörtökön, egy debreceni sajtótájékoztatón.

Bencsik elmondta azt is, hogy a 200 millió forint alatti beruházásokat tartalmazó önkormányzati pályázatok támogatásáról egyszerű, automatikus elbírálási rendszerben döntenek.

Ismertetése szerint épületenergetikai beruházások támogatására 11 milliárd forintos, megújuló energia előállításával, illetve felhasználásával kapcsolatos beruházásokra 30 milliárd forintos pályázati keret áll rendelkezésre májustól. További 10 milliárd forintot lehet majd felhasználni szemléletformálásra, demonstrációs célú mintaprojektek bemutatására - tette hozzá az államtitkár.

Tavaly ősszel Bencsik János államtitkár (az általa vezetett államtitkárság akkor még a Nemzetgazdasági Minisztériumban működött, azóta átkerült a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz) egy lakásügyi konferencián közölte, hogy a kormány 15-20 évre szóló korszerűsítési programot indít, amely egyaránt célozná a lakásállomány és a középületek energiafelhasználást csökkentő felújítását. Bencsik János akkor évi 100 ezer lakás megújítását ígérte, hozzátéve, hogy ez a szám pár év múlva 150-200 ezerre emelkedhet.

Bencsik János a debreceni sajtótájékoztatója előtt több hajdú-bihari település polgármesterével találkozott, és Tégláson az energiatakarékos víztárolókat, kazánokat és napkollektorokat gyártó Hajdu cégcsoportnál járt.

Bencsik János példaértékűnek nevezte, hogy a magyar tulajdonban lévő társaság nemcsak a piaci igényekhez és az uniós előírásokhoz igazodó, korszerű termékeket gyárt, hanem munkahelyeket is teremt a térségben.

Nyíradonyban a sportcsarnok, a hajdú-bihari önkormányzatnál a megyei könyvtár lesz az első, ahol energiacsökkentő beruházásra pályáznak, illetve ilyet hajtanak végre az idén - jelentette be a sajtótájékoztatón Tasó László (Fidesz), a város polgármestere és Bodó Sándor (Fidesz), a megyei közgyűlés elnöke.