Lejtőre kerültek az OTP és a gyógyszercégek részvényei

BÉT Budapesti Értéktőzsde tőzsde stock exchange logó zászló
Vágólapra másolva!
Komoly esésbe kezdett a budapesti tőzsdeindex a kormányzati reformcsomagot bemutató tájékoztató közben, az [origo]-nak nyilatkozó elemző szerint a bankadóval, a gyógyszergyártókkal és a társasági adóval kapcsolatos tervek miatt esnek az árfolyamok. Később azonban javult a helyzet, felére csökkent a BUX hátránya.
Vágólapra másolva!

Kedden délután, 14 óra előtt 22 953 pontnál járt a Budapesti Értéktőzsde irányadó indexe, ami 0,9 százalékos mínusznak felel meg, azaz az irányadó mutató hátránya csökkent a dél előtti helyzethez képest. A reggel 23 300 pontról induló BUX ugyanis 22 785 pontra esett a kormány reformterveit bemutató beszéd közben.

A bejelentéssel párhuzamosan a vezető papírok közül az OTP és a a Richter több mint 2 százalékot esett, az Egis 5 százalékos mínuszba került. "A pesti tőzsdeindex azért zuhant, mert az újságíróknak a helyszínen kiosztott sajtóanyagban szereplő információk - a bejelentés előtti pletykákat megerősítve - a tőzsdei cégek számára kedvezőtlen intézkedéseket vetítenek előre" - mondta az [origo] kérdésére Miró József, az Erste részvénypiaci stratégája. Ezek közül a három legfontosabb az, hogy a bankadó mégsem csökken a felére 2012-től, elmarad a társasági adó csökkentésének kiterjesztése (azaz nem csökken a társasági adó felső, 19 százalékos kulcsa 10 százalékra a legalább 500 milliós árbevételt elérő vállalkozások számára) és növekedhetnek a gyógyszergyártók terhei.

Nem sokkal 14 óra előtt az OTP 2,2 százalékos mínuszban volt, a Richter árfolyama 1,2 gyengülést mutatott, az Egis vesztesége pedig közel 4 százalékot tett ki. A vezető részvények közül a Mol 0,4, a Magyar Telekom pedig 1,3 százalékos pluszban volt az említett időpontban.