Az Európai Bizottság várja a részleteket a reformintézkedésekről

Vágólapra másolva!
Jó irányba tett lépésnek minősítette az Európai Bizottság pénzügyi biztosának szóvivője szerdán a Széll Kálmán Tervben megfogalmazott gazdasági reformokat, de arra is emlékeztetett, konkrétumok hiányában nem lehet megítélni, hogy a terv megalapozott-e és valóban biztosítani fogja-e a fenntartható költségvetést, valamint csökkenő pályára helyezi-e az államadósságot" - fogalmazott Olli Rehn szóvivője.
Vágólapra másolva!

"Úgy tűnik, hogy a program számos olyan szerkezeti lépést tartalmaz, amelyek javítják az államháztartás fenntarthatóságát" - mondta Amadeu Altafaj Tardio, Olli Rehn pénzügyi biztos szóvivője Brüsszelben, magyar újságíróknak a Bruxinfo tudósítása szerint.

A Bizottság ugyanakkor arra is emlékeztet, hogy a költségvetés bevételi oldalát érintő néhány intézkedés kivételével, a magyar hatóságok a konkrét lépésekről még nem tájékoztatták Brüsszelt. "Ezért jelenleg nem lehet megítélni, hogy a tervnek a deficitcsökkentést érintő, általános tervezett hatása (2012-ben a GDP körülbelül 2 százaléka, 2013-ban pedig a GDP 3 százaléka) megalapozott-e és valóban biztosítani fogja-e a fenntartható költségvetési pozíciót, a stabilitási és növekedési paktummal összhangban, és csökkenő pályára helyezi-e az államadósságot" - fogalmazott Olli Rehn szóvivője.

Brüsszel számára egyelőre az sem világos, hogy a csomag milyen hatással lesz 2011-re, figyelembe véve, hogy a bizottsági előrejelzés romló strukturális pozícióval számol - írta a Bruxinfo.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter kedden délelőtt ismertette a hónapokkal ezelőtt beharangozott kormányzati reformcsomagot. A keddi bejelentésen Matolcsy az államadósság jelentős csökkentését nevezte a legfőbb célnak, amelyet szerinte részben a felelős költségvetési politikával lehet elérni. Bejelentette, hogy a tervezett intézkedések 2012-ben 550 milliárd forinttal javítják az államháztartás egyenlegét, 2013-ban és 2014-ben pedig 900 milliárddal. A Matolcsy minisztériumának honlapjára feltöltött kísérő anyagban szerepel az is, hogy az egyes területeken mekkora összegű spórolásokat fognak végrehajtani, de a konkrét intézkedéseket már nem fejtette ki.

2012-ben az egyenleg javulásának négyötöde a kiadások csökkenéséből származik majd - mondta Matolcsy -, 2013-ban pedig háromnegyed strukturális reformokból, és csak egynegyed a bevételek növeléséből. Az államadósságot csökkenti majd a miniszter szerint az elektronikus útdíj bevezetése is, amelyet már előkészített a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Matolcsy szerint lett volna rá lehetőség, hogy csak két évig tartsák fenn a bankadót, de nem sikerült megállapodni a bankokkal, így három évig vetik ki a különadót a pénzintézetekre. Ez változás a korábbi tervekhez képest.