Komoly kihívója akadt a spekulánsok sikerlistáját vezető Soros Györgynek

Vágólapra másolva!
A spekulatív ügyletekre specializálódott fedezeti alapok közül a Soros György nevével fémjelzett Quantum kereste eddig a legtöbb pénzt a befektetőinek, de a magyar származású milliárdosra egyre inkább feljön az üzletbe több mint két évtizeddel később beszállt John Paulson.
Vágólapra másolva!

A világ tíz legnagyobb fedezeti alapja 28 milliárd dollárt keresett az ügyfeleinek a tavalyi év második felében, ami 2 milliárd dollárral több, mint a Goldman Sachs, a JP Morgan, a Citigroup, a Morgan Stanley, a Barclays és az HSBC bankházak összesített nyeresége - derül ki a Financial Times (FT) összeállításából. A lap rámutat, hogy míg az alapok mindezt pár száz fős csapattal érték el, addig a hat nagybanknak összesen csaknem egymillió munkavállalója van.

Az összeállítás szerint a tíz legnyereségesebb alap eddigi fennállása alatt összesen 182 milliárd dollárt hozott össze, a lista élén pedig a magyar származású amerikai guru, Soros György áll 35 milliárd dolláros nyereséggel. Az örökranglista második helyén John Paulson alapja áll 32,2 milliárd dollárral, az összehasonlításhoz azonban az is hozzátartozik, hogy Soros 1973-ban alapította a Quantum alapot, míg Paulson 1994-ben a sajátját. A tavalyi év második felében már Paulson volt a legeredményesebb 5,8 milliárd dolláros nyereséggel, Soros 3 milliárd dollárjával szemben.

Paulson - aki a 2007-es jelzálogválság előrejelzésével alapozta meg vagyonát - az utóbbi hat hónapban azzal volt sikeres, hogy tavaly a fellendülésre és az arany áremelkedésére fogadott. Az FT cikke kiemeli, hogy a bankok és a fedezeti alapok nyereségének összevetése felvet problémás kérdéseket, nem ugyanakkora ugyanis a befektetett vagyon, és mások a jövedelmi típusok is.

Forrás: AFP
Soros György eddig 35 milliárd dollárt spekulált össze