A nőkkel szúr ki a biztosításokat felforgató európai ítélet

Az Európai Bíróság döntése alapján a biztosítóknak tilos lesz diszkriminálniuk férfiak és nők között a biztosításoknál.
Vágólapra másolva!
A biztosítók jövő decembertől nem tehetnek különbséget ügyfeleik biztosítási díjai között az alapján, hogy férfi vagy nő köti a biztosítást. Jelenleg például az életbiztosításoknál közel 50 százalékos különbség lehet egy nő és egy férfi által fizetett díj között. Az [origo]-nak nyilatkozó biztosítási szakemberek szerint az "álliberális" döntés a nőknek jön rosszul, arra ugyanis nem lesz lehetőségük a cégeknek, hogy csak a férfiak eddig magasabb díjait csökkentsék.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bíróság kedden közzétett döntése megtiltotta, hogy a biztosítók eltérő díjakat állapítsanak meg a férfiak és a nők számára. A döntés Magyarországon elsősorban az életbiztosítások piacán okoz majd nagy változásokat - állította az [origo]-nak több névtelenséget kérő, a biztosítási piacot jól ismerő forrás.

A luxemburgi székhelyű bíróság határozata szerint diszkriminációnak minősül a nemek szerinti megkülönböztetés, ezért 2012 decemberétől megtiltotta annak alkalmazását a biztosítási kockázatok kiszámításában. Az uniszex díjszámítást eddig is előírta egy uniós irányelv, de ez eddig megengedte az ettől való eltérést, ha a különbségtétel alapjául szolgáló statisztikai adatok bizonyítottan megbízhatóak, rendszeresen frissítik azokat, és nyilvánosan hozzáférhetőek. Ezt a kivételt törölte el az Európai Bíróság jövő decembertől.

"Álliberális szemléletű" döntés

A nemek közötti különbség megjelenik például az életbiztosítások árában. A nők életbiztosítása azért olcsóbb, mint a férfiaké, mert a várható élettartamuk évekkel hosszabb, mint a férfiaké - azaz hosszabb ideig utalják a havi díjakat, mielőtt a biztosítónak fizetnie kellene haláluk után. Magyarországon különösen nagy a differencia a születéskor várható élettartamban: a KSH 2009-es adatai szerint a férfiaknál ez 70, a nőknél majdnem 78 év.

"Ha egy biztosító fair akar lenni, valahova középre lövi majd be az egységes díjszintet, természetesen attól függően, hogy az ügyfelei milyen arányban tartoznak a két nemhez. A nőkre nézve tehát mindenképp hátrányos lesz az új rendszer" - mondta érdeklődésünkre egy ismert hazai biztosító neve elhallgatását kérő vezetője. Azt mondta, szerinte méltánytalan az "álliberális szemléletű, létező különbségeket tagadó" döntés, mert a szolgáltató veszteségei az egész kockázatközösséget veszélyeztetik. Szerinte a kockázatok felmérésének minél pontosabbnak kell lennie az igazságos működés érdekében, aminek a lényege a kockázattal arányos díj kiszámítása. A forrás úgy becsülte, hogy a nem baleseti okból bekövetkező halálra kötött biztosítás esetén a díj ma 10-40 százalékkal magasabb egy férfinál, mint egy nőnél.

Az Aegon Biztosító által kérésünkre megküldött adatokból az derül ki, hogy ez a különbség még nagyobb is lehet. Az alábbi táblázat a cég Vitál nevű életbiztosítási termékére érvényes díjakat mutatja, nemdohányzó nő és férfi esetében, három különböző belépési korral. A biztosítási összeg 25 millió forint, a biztosítás időtartama 20 év. (Más biztosítóknál és más termékeknél természetesen eltérhetnek az arányok.)

Húszéves életbiztosítás díja nők és férfiak esetében

Belépési kor

35 év

40 év

45 év

6000 Ft

8600 Ft

12 775 Ft

férfi

10 775 Ft

15 800 Ft

24 275 Ft

nő/férfi arány

0,56

0,54

0,53


Forrás: Aegon Biztosító


Ez rossz hír az ügyfelek számára - kommentálta a döntést közleményében az európai biztosítókat tömörítő CEA nevű szervezet, és hasonló a hazai biztosítási szövetség, a Mabisz véleménye is. "Ha a biztosítók a díj képzésekor - megbízható statisztikák alapján - a kockázatokkal arányos különbségeket tesznek, akkor az nem diszkrimináció. A biztosítás egy olyan szerződés, ahol a szolgáltatásnak és az ellenszolgáltatásnak egyensúlyban kell lennie" - jelentette ki megkeresésünkre Gilyén Ágnes, a Mabisz kommunikációs főosztályvezetője.

A bíróság döntése értelmében egymáshoz kell igazítani a férfiak és nők biztosítási díjait. Ebből akár az is következhetne, hogy aki eddig többet fizetett, annak a díját lejjebb szállítják, de az [origo]-nak névtelenséget kérve nyilatkozó, a biztosítási piacot ismerő források szerint ez gazdaságilag nem reális, mert így egész üzletágak válhatnának veszteségessé. Szerintük valószínűbb, hogy vagy az eddig kevesebbet fizetők díját emelik majd meg, vagy a kettő között állapítják meg az új díjszintet.

Egyelőre nem világos, hogy a gyakorlatban hogyan jelenik majd meg az új szabályozás. Várhatóan uniós jogszabály-módosítási eljárás indul, és ha az véget ér, akkor a megfelelő magyar törvényeket harmonizálni kell majd az új EU-s jogszabállyal.

A kgfb-t nem befolyásolja érdemben a döntés

A döntés szinte egyáltalán nem érinti a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) díjait. "A legutóbbi év végi kampányban mindössze egy-két biztosítónál akadt ilyen megkülönböztetés, ott is csak 5 százalék körüli mértékben módosította a díjat. Néhány éve még több biztosító tulajdonított jelentőséget ennek a korrekciós tényezőnek, de mára ez kikopott a tarifákból. Az internetes kedvezmények miatt az autósok ma már gyorsan elérik a legnagyobb adható kedvezmény mértéket, így a sok kis kedvezmény - köztük a női vezetői is - fölöslegessé válik" - mondta az [origo]-nak Rácz István, a Biztosítás.hu internetes alkuszcég ügyvezető igazgatója.

Más uniós államokban, például Nagy-Britanniában, a kgfb-piacon is jelentős hatása lesz a bírósági döntésnek. Az [origo]-nak nyilatkozó egyik biztosítási szakember szerint ezekben a nyugat-európai országokban azért jóval drágább a kötelező a férfiaknak, mert nagyon sok családnak két autója van, és a nagyobb, drágább, erősebb motorral szerelt - vagyis kárszempontból kockázatosabb - kocsit jellemzően a férfi vezeti.

Ugyancsak befolyásolhatja a 2012 decemberétől életbe lépő szabályozás a járadékbiztosítási piacot, de Magyarországon egyelőre kevés ilyen termék van, ezért a változás nem fog sokakat érinteni.

A Biztosítás.hu az [origo] szolgáltató partnere.