Simor: Huzamosabb ideig maradhat a 6 százalékos kamat

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, kamatdöntés, jegybanki alapkamat
Vágólapra másolva!
Az inflációs célok élérése érdekében tartósan szükség lehet a 6 százalékos szinten az alapkamat fenntartásához - nyilatkozta hétfőn Simor András jegybankelnök. A hétfői kamatdöntéshez fűzött jegybanki kommentár szerint pedig a laza munkaerő-piaci kondíciók lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy áremelés helyett visszafogott bérezéssel állítsák helyre jövedelmezőségüket.
Vágólapra másolva!

A monetáris tanács egyhangúlag támogatta a jelenlegi alapkamat tartását - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a jegybank hétfői sajtótájékoztatóján. A jegybankelnök azt is közölte: a tanács összesen egy javaslatot tárgyalt.

Simor András közölte, hogy az infláció mértéke az idén jelentősen meghaladhatja a 3 százalékos inflációs célt, amely 2012 végére érhető el, ehhez huzamosabb ideig szükség lehet a jelenlegi 6 százalékos alapkamat fenntartására.

"Az MNB-nek a március 30-án - szerdán - megjelenő új módszerrel készített inflációs jelentésében az inflációs cél eléréséhez szükséges kamatpálya felrajzolása kerül a középpontba" - mondta Simor, és hozzátette: a korábbi inflációs jelentés azt mutatta be, hogy változatlan monetáris feltételek (változatlan kamat és euró/forint árfolyam) mellett mi történe a gazdasággal. "A monetáris politikai döntéshozatal szempontjából az új inflációs jelentésben nem az infláció előrejelzése lesz a legfontosabb, hanem az inflációs cél eléréséhez szükséges kamatpálya" - hangsúlyozta a jegybank elnöke.

Áremelés helyett visszafogott bérezés lehet a cégeknél

A jegybank a sajtótájékoztató kezdésével párhuzamosan publikálta a hétfői kamatdöntés indoklását, amely szerint a következő időszakban a gazdaságot érő költségsokkok miatt rövid távon az infláció számottevően meghaladhatja az inflációs célt, jövő év végére azonban további monetáris szigorítás nélkül is 3 százalék közelébe süllyedhet.

"Az inflációs folyamatokat az elmúlt időszakban jellemző kettősség továbbra is fennmarad. A gyenge belföldi kereslet és a magas munkanélküliség fegyelmezőleg hat az árazási és bérezési döntésekre. A gazdaságot ugyanakkor kedvezőtlen költségsokkok érik, melyek hatása rövid távon a maginflációba is begyűrűzik, noha a beérkezett adatok szerint ennek mértéke a korábban tapasztalatnál kisebb. A laza munkaerő-piaci kondíciók lehetővé teszik, hogy a vállalatok áremelés helyett visszafogott bérezéssel állítsák helyre profitabilitásukat" - derül ki a kamat tartásáról szóló döntés indoklásából. A jegybankárok úgy vélik, hogy az elmúlt időszak kamatemelései is mérséklik a költségsokkok hatásait. A kilátások miatt az MNB szerint ahhoz, hogy 2012-ben az infláció a 3 százalékos inflációs cél közelébe süllyedjen, a mostani 6 százalékos alapkamat tartós fenntartására lehet szükség. "A monetáris tanács fontosnak tartja, hogy a hatósági árak körében csak az indokolt költségnövekedések érvényesüljenek, és üdvözli a kormány e téren kinyilvánított elkötelezettségét" - áll a jegybank közleményében.

A monetáris tanács szerint a gazdasági növekedés fő forrása továbbra is a külső kereslet lehet, amelyhez a belső kereslet csak fokozatosan zárkózik fel. "A háztartások fogyasztását a magán-nyugdíjpénztári reálhozamok kifizetése átmenetileg, a személyi jövedelemadó-kiengedés tartósan élénkítheti, 2012-ben azonban a tervezett fiskális kiigazítás jelentősen csökkentheti a rendelkezésre álló jövedelmet" - áll az indoklásban, amely azt is hozzáteszi, hogy az elmúlt időszakban Magyarország kockázati megítélése a korábbi hónapok javulása után márciusban nem változott számottevően. A kormányzati intézkedések bejelentése nem járt érdemi hatással, azok már korábban beépültek a kockázati felárakba.