Már nyártól rögzítheti a kormány a frankhitelek árfolyamát

Vágólapra másolva!
Rogán Antal szerint elképzelhető, hogy már nyártól egy 200 forint alatti svájci frank árfolyamon rögzítik a lakáshitelesek törlesztőrészletét - az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke erről a TV2 reggeli műsorában beszélt.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg 200 forint alatti svájci frank árfolyamon rögzítenék a lakáshitelesek törlesztőrészletét - mondta Rogán Antal a TV2 Mokka című műsorában kedd reggel. Konkrét számokat nem említett, mert azzal "segíthetnék a spekulánsokat", ráadásul hivatalosan még a kormány sem döntött erről. "Hipotetikusan" azonban elhangzott egy 190 forintos szint.

Az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke szerint a rendszer úgy működne, hogy ha a megállapított árfolyamszintnél erősebb lenne a frank, akkor a keletkező különbözetre egy forint folyószámla képződne "egy öt év múlvai határidővel", melyre az állam kezességet vállalna. Ez a hátralék pedig csökkenhetne abban az esetben, ha a megállapított szintnél gyengébb lenne a svájci frank. A törlesztőrészlet eközben végig állandó maradna.

Rogán szavaiból úgy tűnt, hogy már nyártól bevezethetnék a rögzített árfolyamot. A lakáshitelek döntő többségét 160 forintos svájci franknál vették fel az emberek Magyarországon.

A hónap elején a Hírszerző írt arról névtelen banki forrásokra hivatkozva, hogy a svájci frank árfolyamát a ciklus végéig 190 forint környékén rögzítené a kormány, hogy mentse a még fizetőképes svájcifrank-hiteleseket az árfolyamkilengésektől. A Bankszövetség akkor úgy nyilatkozott, hogy velük még nem egyeztettek a törlesztési árfolyamot befagyasztó esetleges kormányzati elképzelésekről.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azonban két napra rá cáfolta azt, hogy a magyar kormány a svájci frank törlesztési árfolyamának befagyasztását tervezi a frankhitelesek védelmében.