"A vidék és a város sorsa közös" - az agrárállamtitkár az új vidékstratégiáról

Vágólapra másolva!
A vidék élni akar címmel csütörtökön ismertette tíz évre szóló agrárstratégiáját a vidékfejlesztési tárca. Ángyán József államtitkár szerint a stratégia egyik alappillére az élelmiszer-ellátás, vagyis hogy a városokat a környékbeli gazdák lássák el.
Vágólapra másolva!

"Életveszélyes, ha egy ágazatnak nincs stratégiája. Eddig nem volt átfogó ilyen, ezért lépett a szaktárca" - mondta Ángyán József, a vidékfejlesztési tárca parlamenti államtitkára csütörtökön Kecskeméten, a minisztérium által kidolgozott, tíz évre szóló agrárstratégia bemutatásakor. A szaktárca most bocsátotta társadalmi vitára az agrárstratégiát, amelynek társadalmi vitája május végéig tart. Az agrárstratégia "A vidék élni akar" címet kapta.

Az államtitkár közölte: az élelmiszer-ellátás és -biztonság az egyik alappillére a stratégiának. "Az a cél, hogy a vidék és a város közös sorson osztozzon" - mondta Ángyán, és hozzátette, hogy jelenleg nagyon sok városba távolról érkezik az importélelmiszer, ahelyett, hogy azt helyi gazdák termelnék meg és értékesítenék a városban és annak környékén.

Az államtitkár hozzátette: épp ezért a stratégia a helyi termelőknek, családi gazdálkodásoknak szán kiemelt szerepet, ezek lehetnek az alapegységek az agráriumon belül, működésükhöz és egymással való szövetkezésükhöz segítséget nyújt az állam. "A legfontosabb cél, hogy minőségi és élelmiszer-biztonsági szempontból tökéletes termékek kerüljenek ki ezekből a gazdaságokból" - mondta Ángyán.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy a stratégiának szintén fontos része a demográfiai földprogram. Ennek keretében az állam kedvező feltételekkel biztosít 25-50 évre termőföldet gyermekeket vállaló fiatal házaspároknak. "Ennek köszönhetően a termőföld a közjót fogja szolgálni. Jelenleg ez nem mindig van így, sok föld a piacinál alacsonyabb bérleti díjért került ki az állam kezéből. A kormány a következő hónapokban meg fogja vizsgálni, ki mennyiért használja a földet, és rendezni fogja a viszonyokat."