Kevesebbet vásárolnak a japánok a földrengés óta

Vágólapra másolva!
A márciusi földrengés miatt 2011 első negyedévében a vártnál nagyobb mértékben esett vissza a japán gazdaság. A legnagyobb csapást a lakossági fogyasztás visszaesése jelentette a GDP-adatra.
Vágólapra másolva!

A japán miniszterelnöki hivatal közleménye szerint az ország GDP-je az év első három hónapjában 0,9 százalékkal csökkent, miközben elemzők 0,5 százalékos visszaesést vártak. A mostani adat fényében az éves szintű csökkenés 3,7 százalékos lehet - írja a BBC. Mivel már a második negyedéve csökken a gazdasági teljesítmény, ez azt jelenti, hogy a világ harmadik legnagyobb gazdasága recesszióba süllyedt, amelyért a márciusi földrengés és az azt követő szökőár pusztítása tehető felelőssé.

Kaoru Joszano japán pénzügyminiszter szerint a földrengés előtt még növekedett a gazdaság, így amit a csütörtöki számokban láthatunk, az mind a katasztrófa eredménye. "Bár sokan gondolják úgy, hogy a következő negyedévben tovább zsugorodik a gazdaság, én bízom abban, hogy a japán emberek megóvják a gazdaságot a tartós visszaeséstől" - tette hozzá Joszano.

Elemzők is kiemelik, hogy a GDP-adatra leginkább a hazai fogyasztás és az export csökkenése mérte a legnagyobb csapást. A lakossági fogyasztás 0,6 százalékkal esett vissza, ami azért súlyos, mert az ország gazdaságának 60 százalékát az teszi ki. Eközben az export 0,2 százalékkal csökkent az első negyedévben. Japán kereskedelmi többlete 34,4 százalékkal csökkent márciusban az előző évhez képest. A legnagyobb problémát a megsérült gyártósorok és a szakadozó nyersanyagellátás jelenti.

Japán korábban a pénzügyi válság idején süllyedt recesszióba, de abból 2009-ben fordítani tudott. A japán jegybank csütörtökön kétnapos tárgyalásba kezdett az ország monetáris politikájáról. Elemzők szerint a kormányon is nagy a nyomás, hogy az újjáépítési munkák miatt újabb gazdaságélénkítő csomagot fogadjon el.