A svájci frank árfolyama "jóval lejjebb" is mehet - interjú Gyuris Dániellel, az OTP Jelzálogbank ve

Gyuris Dániel, OTP Jelzálogbank vezér
Vágólapra másolva!
Szükség volt egy komplex csomagra, amely megszünteti a jelzálogpiac fejlődését akadályozó kilakoltatási moratóriumot, és tisztábbá teszi a piaci viszonyokat - mondta az [origo]-nak telefonon adott interjúban Gyuris Dániel, az OTP Jelzálogbank elnök-vezérigazgatója, a Bankszövetség alelnöke a devizahitelesek megsegítését célzó mentőcsomagról. Gyuris szerint a legtöbb elemző csak arról beszél, hogy a svájci frank árfolyama emelkedhet, miközben ennek az ellenkezője is benne van a pakliban. A mentőcsomag a szabad felhasználású hitelekre is vonatkozik, ha a fedezet lakóingatlan.
Vágólapra másolva!

- Miért húzódott ilyen sokáig a megegyezés?

- Azt gondolom, hogy egy többelemű csomag elfogadása jelenthet hosszabb távon megoldást. Ezek a pontok egymással összefüggenek, nem lehet róluk külön-külön megállapodni, ami egyben azt is jelenti, hogy a komplex megoldás időigényes, hiszen bármilyen elmozdulás a tárgyalások során több mindenre hat egyszerre. A mostani megállapodás a legfontosabb pontokat szabályozza, és amint megszületik a jogszabály-gyűjtemény, akkor arról a bankok teljes körű tájékoztatást tudnak adni az ügyfeleknek.

- A bankok és a magyar gazdaság, azon belül a jelzálogpiac szempontjából elégséges hatással járhat a mentőcsomagról szóló megállapodás?

- Még korai lenne megjósolni a csomag eredményét. Az biztos, hogy tisztább helyzetet teremt a piacon, az állam ugyanis a korábbi kilakoltatási moratórium bevezetésével belenyúlt a piaci viszonyokba, ami nem mindig szerencsés. A jelzálogpiac szempontjából kulcsfontosságú volt a kilakoltatási tilalom feloldása, és reméljük, hogy a külföldi befektetők bizalma minél korábban visszatér erre a piacra, hiszen megállapodás született a szabályozó állam és a piaci szereplők között. Igaz, nem csak ezen az egy tényezőn múlik a bizalom, ahhoz támogató makropálya is szükséges.

- Becslése szerint milyen arányban választják majd az ügyfelek az árfolyamrögzítést?

- Ez nagyban függ az aktuális árfolyamból adódó pszichés tényezőtől. Ha a döntéskor magasban van a svájci frank jegyzése, akkor az ügyfél könnyebben veszi majd igénybe a hitelnagyságtól függően több ezer vagy több tízezer forintos havi könnyítést. Arra számítok, hogy az érintettek nagyobb része fogja igénybe venni ezt a megoldást. Az ügyfeleknek december végéig lesz lehetőségük a döntésre.

- Útközben ki lehet szállni? Vagyis az az adós, aki igényli az árfolyamrögzítést, az a 2014 végéig terjedő időszakban lemondhat a kedvezményről? Ebben az esetben is csak 2015 után kell törlesztenie a gyűjtőszámlán esetlegesen felhalmozódott összeget?

- A 2011. december 31-ig meghozott döntést szerződésmódosítással lehet felülírni, ami egy kétoldalú aktus, annak minden velejárójával.

- Az árfolyamból adódó kockázatot átmenetileg így lehet kezelni, de a kamatemelkedéstől nem tudja megvédeni az adósokat a mentőcsomag. Nem volt szó esetleg arról, hogy a kamatkockázatra is megoldást nyújtson a csomag?

- A törlesztőrészletek megemelkedése elsősorban az árfolyamváltozással magyarázható, tehát erre kellett elsősorban megoldást találni. Azt pedig nem lehet elvárni, hogy a piac működésébe még több helyen, így a kamat oldalán is piactól elszakított folyamatok induljanak el.

- Teljes körű megoldást az árfolyamrögzítés sem nyújt, és jelentős kockázatot jelent az ügyfelek számára.

- Láttam én is a csomagról szóló kritikákat, tény, hogy van kockázata a árfolyamrögzítéshez kapcsolódó hitelnek. Ugyanakkor most mindenki arról beszél, hogy mennyivel fog feljebb menni a svájci frank árfolyama a következő években. Nem szabad elfelejteni, hogy több mint két évvel ezelőtt 70 forinttal volt olcsóbb a frank. Két- vagy hároméves időtávra senki nem tud biztos árfolyam-prognózist adni, így aztán nem lehet kizárni, hogy jóval lejjebb fog menni az árfolyam, ami jelentősen csökkenti majd az árfolyamrögzítéssel élők későbbi terheit. Ráadásul a svájci jegybank is az árfolyam csökkentésére törekszik.

- Nem volt teljesen egyértelmű a bejelentés után, hogy pontosan mely hitelek adósaira vonatkozik a mentőcsomag. A szabad felhasználású jelzáloghitelekre is?

- Igen. Minden olyan lakossági, deviza-jelzálog alapú hiteles igénybe veheti az árfolyamrögzítést, akinek a hitele mögött lakóingatlan van. Ugyanakkor nem minden ingatlanfedezetű hitelre vonatkozik, aki például a zöldségüzletét használta fedezetnek, annak nem jár a segítség.

- A hétfői bejelentéskor elhangzott, hogy a hitelezés élénkítéséről még nem született megállapodás, arra a következő időszakban kerülhet sor. Mikor várható a döntés, és milyen lépések várhatók ezen a téren?

- Egyelőre korai lenne konkrétumokat mondani. Általánosságban elmondható, hogy a kormánynak ösztönöznie kell a bankokat arra, hogy a hitelezési oldalon lépéseket tegyenek. Erre a legegyszerűbb mód, hogy a banki különadóból jóváírhassanak bizonyos részt a bankok. Arról is korai lenne nyilatkozni, hogy mikor születhet megállapodás erről.