Hárommilliárdból szabadul meg a 60-as évek hangulatától a volt Moszkva tér

Moszkva tér, Budapest
Vágólapra másolva!
Három pályázó közül a Főmterv Zrt. nyerte meg a Széll Kálmán térré változott Moszkva tér átépítésére kiírt ötletpályázatot - közölte a városfejlesztési ügyekért felelős főpolgármester-helyettes. A teret hárommilliárd forintra becsült, állami finanszírozású projektben építik át, és elsősorban a közlekedési kapcsolatokat rendezik.
Vágólapra másolva!

Lezárult a Széll Kálmán tér tervezésére kiírt közbeszerzési ötletpályázat, a három jelentkező közül a Főmterv Zrt. pályázatát fogadták el, és a társaságot kérik fel a tanulmányterv elkészítésére - írta a Napi Gazdaság kedden. A lapnak Hutiray Gyula városfejlesztési ügyekért felelős főpolgármester-helyettes elmondta, hogy az átépítéssel az immár Széll Kálmán térré változott Moszkva tér a külsejét is meghatározó, hatvanas-hetvenes évekbeli légkörtől is megszabadulhat.

A hárommilliárd forintra becsült, állami finanszírozású projektben a beépítés mértéke nem haladhatja meg a jelenlegi szintet, és bíznak abban, hogy nem lesz szükség a kerületi szabályozási terv módosítására sem.

Az átépítés során nem nagy léptékű üzleti fejlesztés lesz, hanem a tér közepét, elsősorban a közlekedési kapcsolatokat rendezik. A tanulmányterv készítésénél már a fonódó villamos lehetséges nyomvonalát is figyelembe kell venni - mondta Hutiray Gyula. A tanulmánytervről szeptemberben születhet döntés, a jövő év elejére elkészül az engedélyezési terv, és a programot még 2012-ben meg is valósítják - tette hozzá.

A lap emlékeztet arra, hogy a tér rendezéséről a nyolcvanas évek vége óta folyik a polémia, hol a zöldterületi humanizálás, hol a kommercializálás, hol a közlekedés átszervezése került előtérbe. A nagyot álmodó programok azonban a ráfordítások megosztását igényelték volna az érintett kerületek, a főváros és a magánbefektetők között, ami ellehetetlenítette a megvalósítást.