Versenyeztetés nélkül adja el Budapest Airport-részvényeit a kormány

Magyar EU-elnökség, Budapest, Ferihegy 2 reptülőtér, dekoráció
Vágólapra másolva!
Eladja a kormány a Liszt Ferenc Repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt.-ben lévő részesedését. Az erről szóló kormányhatározat a csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg. A kormány jóváhagyta, hogy a részvényeket versenyeztetés nélkül értékesítse a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. A Heti Válasz a héten arról írt, hogy még a nyáron "visszaállamosíthatják" a repteret.
Vágólapra másolva!

Az állam értékesíti a Budapest Airportban (BA) meglévő részesedését, ezt a kormány június 9-re datált határozatában hagyta jóvá, amely a Magyar Közlöny 61. számában jelent meg. A kormány a határozat szerint jóváhagyta a Budapest Airport Zrt.-ben lévő állami részvénycsomagra vonatkozó eladási opció lehívását, és az állami vagyonról szóló törvény alapján hozzájárul a versenyeztetés mellőzésével történő értékesítéshez. A részvénycsomag eladásáról a nemzeti fejlesztési miniszternek kell gondoskodnia a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. útján, azonnali határidővel - derül ki a határozatból, amely a közzétételét követő napon lép hatályba.

A korábbi sajtóhírek, arról szóltak, hogy az állam nyáron visszaállamosíthatja a Budapest Airportot. A Heti Válasz internetes portálján szerdán megjelentek szerint az idén július-augusztusra várhatóan olyan helyzet alakul ki, miszerint a kormány "piackonform" módon képes lesz "visszaállamosítani" a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető BA-t. A spanyol Grupo ACS ugyanis várhatóan többségbe kerül a német Hochtief cégben, amely annak a konzorciumnak a vezetője, amelyik többségi tulajdonos a Budapest Airport Zrt.-ben. Ezt követően a repülőtéri érdekeltségeket, többek között a magyart is eladnák.

A Heti Válasz csütörtökön megjelent nyomtatott változatában arról is írt, hogy kínai cégek jelenhetnek meg a BA-ban, mert a budapesti repülőtér Pekingnek is fontos lehet. A lap szerint a kínaiak már bejelentkeztek a ferihegyi gyorsvasút építésére, és "állítólag" készen állnak a Malév megvásárlására is. Az MTI kérdésére a fejlesztési tárcánál azt közölték, hogy a "Nemzeti Fejlesztési Minisztérium sajtóértesüléseket nem kommentál".

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban érdeklődésünkre nem árultak további részleteket, de jelezték hogy még a reggeli órákban közleményt adnak ki a kormány repteret érintő terveiről.