Nagymenő horvát üzletembert sejtenek a molos vesztegetési vádak mögött

Robert Jezic horvát üzletember
Vágólapra másolva!
A horvát politikai és gazdasági élet egyik legbefolyásosabb alakja volt Robert Jezic üzletember, aki zágrábi lapértesülések szerint azt vallotta, hogy Hernádi Zsolt Mol-vezér megvesztegette a korábbi horvát miniszterelnököt. Jezic ellen több eljárás zajlik és bár szoros kapcsolatot ápolt a horvát olajcéget privatizáló kormánnyal, a Mol terjeszkedése sérthette üzleti érdekeit.
Vágólapra másolva!

A Jutarnji list horvát napilap kedden megjelent számában, nem hivatalos forrásokra hivatkozva az írja, hogy Robert Jezic üzletember vallomására alapozza a horvát ügyészség azt az állítólagos gyanúját, hogy a Mol, illetve Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató érintett abban a korrupciós ügyben, amely során a lap szerint lefizették Ivo Sanader korábbi horvát miniszterelnököt, hogy a Mol megszerezhesse a horvát nemzeti olajvállalat, az INA feletti irányítást. A Mol kedden visszautasította a feltételezést, amiben több bizonytalan pont is szerepel.

A zágrábi újság úgy tudja, Jezic pénzátutalásokat is bemutató dokumentumokkal támasztotta alá vallomását, és a legfőbb ügyészség felügyelete alatt működő korrupcióellenes iroda, az USKOK hitelesnek találta azokat. Ha valóban így van, akkor feltételezhetően vádalku született a horvát üzletember és a nyomozók között. Jezicet ugyanis december elején őrizetbe vették, és a letartóztatását többször meghosszabbították, azzal az indokkal, hogy összebeszélhet a tanúkkal, április 21-én azonban szabadon engedték.

A vádalku verzióját erősíti, hogy Ivo Sanader ügyvédje az Ausztriában decemberben elfogott, jelenleg kiadatására váró védencét ért újabb vádakra azzal reagált: valaki ismét azzal akarja megvásárolni a szabadságát, hogy hamisan tanúskodik. Megjegyezte, nagyon furcsának találja, hogy az ügyben a gyanú szerint vastagon érintett Jezic - többek között az ő svájci cégén keresztül bonyolították a pénzmozgást a Vecernji list horvát napilap szerint - szabad.

Horvátország egyik leggazdagabb embere

"Robert Jezic a jobboldali HDZ párthoz kötődő befolyásos pénzemberek egyike. Egyértelműen a bukott miniszterelnökhöz, Ivo Sanaderhez kötődött, hosszú évekig közeli kapcsolatban voltak" - jellemezte kérdésünkre Jezicet egy róla portrét író horvát gazdasági újságíró, Josip Jagic, a Business.hr portál munakatársa.

A horvát sajtóban elérhető információk alapján Jezic valóban meglehetősen fajsúlyos figura Horvátországban. A Nacional.hr 2007-es listáján Horvátország 17. leggazdagabb embereként szerepelt, 65 millió eurósra becsült vagyonnal. Állítólag ő volt a legfőbb összekötő a Mol és a horvát kormány között, mielőtt a magyar vállalat ajánlatot tett az INA részvényeinek egy részére. Ezt annak idején a Business.hr gazdasági portál írta róla, Jezic az állítás miatt pert indított, de veszített, a portálnak nem kellett helyreigazítást közölnie. A Molnál az [origo] kérdésére tagadták, hogy Jerzicnek korábban ilyen szerepe lett volna.

Egy neve elhallgatását kérő, a Molhoz közeli forrás szerint Jezic egyike azoknak a horvátországi üzletembereknek, akik a vesztesei voltak a Mol horvátországi megjelenésének. "Miután a Mol irányító szerephez jutott az INA-ban, az állami dotáció megszűnése miatt több alkalommal drágább lett a gáz Horvátországban, ami kedvezőtlenül érintette az olyan nagyfogyasztókat, mint Jezic legfőbb érdekeltsége, a Dioki nevű petrolkémiai konszern" - magyarázta a forrás. A Dioki tavaly nehéz helyzetbe került, és májusra 120 millió kunás tartozást halmozott fel a vállalatnak gázt szállító INA felé.

Olcsóbban kapott áramot

Jezic még Ivo Sanader első miniszterelnöki ciklusa idején, a 2000-es évek közepén vette meg a Diokit. A rossz állapotban lévő vállalatot igyekezett modernizálni. Néhány hónapja azért vették őrizetbe, mert a gyanú szerint elérte a HEP állami szolgáltatónál, hogy a cége olcsón kapja az áramot - ezzel 6,3 millió kunás (230 millió forint) kár érte a horvát államot. Terhére rónak egy, a HEP-től származó szabálytalan kölcsönt, illetve ezzel összefüggésben azt, hogy egy golyóálló BMW-vel vesztegette meg Sanadert.

Márciusban egy harmadik ügyben is meggyanúsították. A nyomozók szerint Jezic - Sanaderrel együtt - arra akarta rávenni a Janaf állami csővezeték-szolgáltatót, hogy az a független szakértők által megállapított 18 millió eurós árnál tízmillióval drágábban vásárolja meg a Dioki Zágráb melletti tárolóbázisát. Ha volt ilyen próbálkozás, nem járt sikerrel, végül piaci áron bonyolították le az ügyletet, de az ügyészség szerint bizonyítékok vannak a csalási kísérletre. Sanader állítólag 2009 májusában saját irodájába szervezett megbeszélésen győzködte a vállalatvezetőket.

Baloldali kapcsolatai is vannak

A politikus és az üzletember más természetű kapcsolatáról is sokat cikkezett a horvát sajtó az elmúlt években. A médiaipar iránt korábban nem érdeklődő Jezic 2008-ban 28 millió euróért megvette a legrégibb horvát napilapot, az 1900-ban alapított, rijekai Novi listet, mely így az akkori jobboldali miniszterelnök közeli szövetségeséhez került.

Jezic cége, a Dioki a 2009-es köztársaságielnök-választási kampányban - az utólagos, hivatalos indoklás szerint a poltikai és társadalmi párbeszéd elősegítése végett - négy különböző jelölt kampányát is jelentős összeggel támogatta. Nemcsak a HDZ-s Andrija Hebrangnak juttatott 300 ezer kunát (10,9 millió forint), de az egyaránt független Dragan Primorac és Nadan Vidosevic, sőt a szociáldemokrata (későbbi győztes) Ivo Josipovic is 200-200 ezret (7,2 millió forint) kapott a cégtől.

A rijekai születésű, idén 56 éves Jezic jogász végzettségű, de a Nacional.hr-nek adott 2008-as interjújában azt mondta, sohasem lett volna belőle vállalatvezető, ha nem vitorlázik. Sportmúltja segítette abban, hogy egyetemi évei alatt kisebb hajók kapitányaként dolgozzon az Adrián, és állítása szerint ekkor tett szert rengeteg kapcsolatra az üzleti világban dolgozó emberekkel.

A nyolcvanas évek közepén helyezkedett el egy amerikai székhelyű, szénhidrogénekkel foglalkozó cégnél, a Philippe Brothersnél, innen a milánói Petracóhoz, majd a svájci Landmark Chemicalshoz vezetett az útja, mielőtt a Diokihoz került - melyet aztán privatizált. A Sanader-botrányok kipattanásáig köztiszteletben álló üzletembernek számított, nemcsak az NK Rijeka futballklub elnöke volt egy ideig, de néhány éve Németország rijekai tiszteletbeli konzuljának tisztségére is felkérték.