A horvát kormányfő egyeztetni akar az ügyészséggel a Mol-ügyben

Vágólapra másolva!
Kosor azt akarja tudni, mit tehetnek a horvát érdekek védelméért, mert az ottani médiában találgatások jelentek meg a Molt érintő vesztegetési ügyben állítólag zajló vizsgálatról.
Vágólapra másolva!

A horvát miniszterelnök találkozót kezdeményezett a horvát legfőbb államügyészi hivatal és kormánya képviselői között arról, mit tehet a kormány a horvát nemzeti érdekek védelméért, miután a helyi médiában "nagyon komoly" találgatások jelentek meg arról, hogy vizsgálat folyik egy, a magyar Mol olajtársaságot érintő vesztegetési ügyben.

"Azt várom, hogy hamarosan találkozunk és megbeszélhetjük a tényeket, mert a kormányt nagyon érdeklik a további lehetséges intézkedések" - közölte Jadranka Kosor újságírókkal kedden.

Emlékezetes, a Vecernji list horvát lap internetes oldala egy hete azt írta nem hivatalos forrásokra hivatkozva, hogy Hernádi Zsoltot, a Mol vezérigazgatóját korrupcióval gyanúsítja a horvát ügyészség. A Vecernji list szerint az ügyészség azzal gyanúsítja Hernádit, hogy 10 millió eurót juttatott el Ivo Sanader korábbi horvát kormányfőnek, cserébe a Mol megkapta az INA irányítását és a nyereséges gázüzletágát. A Jutarnji list rá egy napra azt írta, szintén meg nem nevezett forrásokra hivatkozva, hogy a horvát ügyészség kérni fogja Hernádi kiadatását. A Mol azonban közleményben utasította vissza a lap állítását, és közölte azt is, hogy semmilyen hivatalos értesítést nem kapott az ügyről. A történet azonban több ponton sántít, ahogyan arról az [origo] beszámolt, és hivatalosan nem igazolt információk alapján gyanúsították meg a Mol elnök-vezérigazgatóját, Hernádi Zsoltot.

Az is kiderült, hogy a horvát politikai és gazdasági élet egyik legbefolyásosabb alakja volt Robert Jezic üzletember, aki zágrábi lapértesülések szerint azt vallotta, hogy Hernádi Zsolt Mol-vezér megvesztegette a korábbi horvát miniszterelnököt. Jezic ellen több eljárás zajlik, és bár szoros kapcsolatot ápolt a horvát olajcéget privatizáló kormánnyal, a Mol terjeszkedése sérthette üzleti érdekeit.

A horvátok köszönik a magyar kormánynak a támogatást

Arra az újságírói kérdésre, hogy a Mollal kapcsolatos vizsgálatok érintik-e Horvátország és Magyarország kapcsolatát, Kosor ma kijelentette: ezek a kapcsolatok eddig is kitűnőek voltak. A két ország közötti, gazdasági és egyéb területeket érintő együttműködést továbbra is fejleszteni kell, és a politikai kapcsolatok is kiválók.

A horvát kormányfő újból köszönetét fejezte ki a magyar miniszterelnöknek és a kormánynak azért a segítségért és baráti támogatásért, amit Horvátország európai uniós csatlakozási tárgyalásainak utolsó szakaszában is tanúsított.