Csak a számítás módja változik, a gáz-, áram- és távhőár nem

Vágólapra másolva!
Több ponton módosul a gáz- és az áramár kiszámításának módja, azonban a változások hatása kiegyenlíti egymást, ezért a lakosság nem érzékel változást az energiaárakban.
Vágólapra másolva!

Nem változik az áram és a gáz ára július 1-jével - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A közlemény szerint megszűnik a távhőtermelőknek kedvező kötelező villamosenergia-átvételi rendszer, ami 4,2-4,5 százalékos áramárcsökkenést hozhatna, viszont bevezetnek egy új díjat, ezért nem csökken majd az áramár.

A kormányzat rendeleteinek július 1-jével életbe lépő egyik változása, hogy bevezeti az úgynevezett kapcsolt termelésszerkezet-átalakítási díjat, amely kilowattóránként 1,2 forintnyi, áfaalapot nem képező díjtételt jelent. Ez a díjtétel kompenzálja, hogy az áramárba épített, a távhőtermelőket segítő díjtétel kiesik július 1-jével.

A gázár esetében is változások következnek, amelyek azonban kiegyenlítik egymást, így a fogyasztók nem érzékelnek majd árváltozást. Megszűnik az úgynevezett importkorrekciós tényező, azonban az egyetemes gázdíj emelése után a végső ár egy szinten marad.

A távhőtermelési engedéllyel rendelkező felhasználók július 1-jétől már nem tartoznak az egyetemes szolgáltatási körbe. Az egyetemes szolgáltatás alá minden, havonta 20 köbméter alatti fogyasztó és az e feletti lakossági fogyasztók tartoznak majd.

A távhő díja a 2011. március 31-i szinten marad, és őszig a minisztérium megalkotja a távhő hatósági árának mértékéről szóló rendeletét.