Génmódosított kukoricát vágtak ki Baranyában

Vágólapra másolva!
Közel százhatvan hektárnyi génmódosított kukoricára bukkantak Baranyában, de ennél jóval nagyobb területen lehet ilyen növény, mivel a két legnagyobb vetőmaggyártó is érintett az ügyben - olvasható a bama.hu hírportálon pénteken. A gazdák kitárcsázták az érintett kukoricát, de nem értik, miért csak most hozták nyilvánosságra azt, hogy tiltott vetőmagot használtak fel.
Vágólapra másolva!

Csaknem százhatvan hektárnyi, genetikailag módosított kukoricát találtak Baranyában - írja a bama.hu hírportál pénteken. Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeleti és agrárigazgatási helyettes államtitkára elmondta, a szennyezett vetőmagot nem csak Baranyában ültették el.

A baranyai gazdák már kitárcsázták a kukoricát az érintett földeken, a szaktárca viszont még nem tudja, országosan mekkora területen kell kivágni a növényeket.

Az MR6 rádió úgy tudja, az ügyben érintett a két legnagyobb nemzetközi vetőmaggyártó cég, országos szinten pedig akár több ezer hektárt is bevethettek a génmódosított vetőmaggal.

A baranyai gazdák nem értik, miért csak most hozták nyilvánosságra a vizsgálatok eredményeit, amelyek kimutatták, hogy génmódosított vetőmagot használtak fel. Júliusban ugyanis már nem tudnak újra vetni, egész évi termésük kárba veszett.

További problémát okozhat, hogy a vetőmagot Baranyában terítő cég felszámolás alatt áll, így ha nemzetközi vetőmaggyártók kártérítést fizetnek a történtekért, pénzt elsőként a szigetvári társaság hitelezői kaphatnak, és nem a termelők.