250 milliárdos takarékossági csomagot fogadott el a parlament

Vágólapra másolva!
Egyes bevételek elmaradhatnak a tervezettől, több kiadási tételnél túlfutás látszik, ezért a kormány kezdeményezésére végleg elvontak 182 milliárd forintot a minisztériumoktól, és több tízmilliárdos pluszbefizetést is előírtak az idei költségvetési törvény módosításában.
Vágólapra másolva!

A képviselők rövid időn belül másodszor is átírták az idei költségvetést.

Pár hete a Mol-részvénycsomag megvásárlása miatt emelték meg csaknem 500 milliárd forinttal, 1184 milliárd forintra a magyar kimutatás szerinti költségvetésihiány-előirányzatot. Az Országgyűlés nyári rendkívüli ülésszakának mai, utolsó napján pedig a minisztériumokat, központi államigazgatási szerveket érintő takarékossági csomagról határoztak.

Átvezették a költségvetésen a kormány azon döntését, miszerint a februárban létrehozott 250 milliárd forintos stabilitási tartalékot nem lehet elkölteni, a zárolt pénzeket a kormány véglegesen elvonja a minisztériumoktól. Ez 182 milliárd forintos kiadáscsökkentést jelent. A takarékossági csomag másik része pedig pluszbefizetést ír elő néhány szervezet, így például a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, a közlekedési hatóság, a bányászati és földtani hivatal számára.

A közigazgatásra koncentrálódó megszorításra főként azért van szükség, mert bizonyos adóbevételek (áfa, eva, társasági adó) jócskán elmaradnak a tervezettől, és egyes kiadási sorokon (közoktatási és szociális normatívák, önkormányzatoknál dolgozók bérkompenzációja) túlfutás mutatkozik. A 250 milliárdos megtakarítási csomag ezt az egyenlegromlást ellensúlyozza, vagyis az 1184 milliárd forintos, pár hete módosított hiányelőirányzat ettől nem változik.