FT: Lengyelország és Magyarország együtt nyögi a svájcifrank-hitelek terhét

Vágólapra másolva!
Közép-európai országok, köztük Magyarország és Lengyelország hasonló veszélyeknek van kitéve a svájci frank erősödése miatt, és a tartósan magas árfolyamszint beavatkozásra kényszerítheti ezeket az országokat - áll a Financial Times cikkében. Mindkét országban sok a frankhiteles, az elhúzódó euróválság viszont afelé mutat, hogy nem lesz olcsóbb a frank a közeljövőben.
Vágólapra másolva!

A kelet-európai országokat is elérte az eurózóna válsága, amely a lengyel zloty és a magyar forint árfolyamán is látszik - írta a Financial Times (FT), amely a két ország helyzetét a valutájuk svájci frankkal szembeni árfolyamával jellemezte. A zlotyval szemben 11, a forinttal szemben 12 százalékkal lett erősebb a frank április eleje óta.

A brit gazdasági szaklap azonban megjegyezte, hogy a két fizetőeszköz gyengélkedése nem a gazdasági teljesítményt tükrözi, hanem az erős frank vásárlókra és vállalatokra nehezedő terhét. A neves gazdasági újság szerint az országokat beavatkozásra kényszerítheti a magas frankárfolyam.

Hasonlóság a két ország közt, hogy mind Magyarországon, mind Lengyelországban népszerű volt a svájci frankban vezetett hitelek felvétele 2008 előtt az alacsony kamatok miatt. A FT kimutatása szerint a lengyel hitelek 53 százaléka áll frankban, míg Magyarországon az összes jelzáloghitel 64 százaléka, a vállalati hitelek 54 százaléka van frank elszámolásban.

A politika döntéshozói mindkét országban próbáltak tenni a hitelesek helyzetének javítása érdekében. Lengyelországban a bankokat azért támadták politikusok, mert magas díjat szabtak a frankhitelek zloty alapra helyezéséért. Gondot jelent azonban az is, hogy a jelzálogok értéke 200 ezer hiteles esetében a hitel értéke alá estek, vagyis nem fedezik a kölcsönt. Magyarországon a kormány az árfolyamrögzítéssel próbálkozott: 2014-ig 180 forinton tarthatják a frank átváltási árfolyamát a hitelek esetében, viszont utána kamatostul kell fizetni a különbözetet, vagyis "ez azt jelenti, hogy csak a legkétségbeesettebbeknek érheti meg az ajánlat" - írta a FT.

A Financial Times piaci szakértők véleménye alapján azt írta, hogy a magas frankárfolyam tartósan fennmaradhat az euró válsága miatt, és ez arra kényszeríti az érintett országokat, hogy közbeavatkozzanak. Az első Lengyelország lehet, a következő a szintén veszélyeztetett Románia - vélte egy nagybank elemzője.