Elmélyült az adósságplafonról szóló harc Amerikában

John Boehner, amerikai képviselő, képviselőház,
Vágólapra másolva!
Csekély többséggel megszavazta az amerikai képviselőház az amerikai államcsőd elkerüléséhez szükséges csomagot, a szenátusban azonban nem sokkal később elkaszálták a javaslatot. Emiatt tovább folytatódik a vita az adósságplafon-emelésről, amelyben a Világbank szerint "tűzzel játszanak" az amerikai politikusok.
Vágólapra másolva!

A republikánus többségű amerikai képviselőház 218-210 arányban elfogadta a John Boehner republikánus házelnök adósságplafon-emelésről szóló törvénytervezetét amerikai idő szerint pénteken este - írta a Reuters hírügynökség magyar idő szerint szombat hajnalban. A demokrata többségű szenátus azonban nem sokkal később el is utasította az, 59-41 arányban leszavazva a javaslatot.

Ez azt jelenti, hogy továbbra sincs megoldás az USA-t fizetésképtelenséggel fenyegető problémára. Az egyetlen előrelépés, hogy a dokumentum az alsóházi támogatás után a republikánus párt hivatalos álláspontjává vált az adósságplafon emeléséről hetek óta folytatott republikánusok és demokraták közti küzdelemben.

A demokrata és republikánus képviselők az elmúlt hetekben képtelenek voltak megállapodni az Amerikai Egyesült Államok adósságplafonjának emeléséről és az ahhoz kapcsolódó költségvetési intézkedésekről. A megegyezésre azért van szükség, mert az amerikai kormányzat becslése szerint augusztus 2-án, kedden az államadósság eléri a törvényben rögzített, 14,3 ezer milliárd dolláros plafont, ennek megemelése nélkül az Egyesült Államok nem vehet fel újabb hitelt, csak a lejárókat újíthatja meg. A pénz pedig kell, az amerikai költségvetés ugyanis havonta 125-130 milliárd dolláros hiányt produkál, újabb hitelek nélkül rövid időn belül bekövetkezhet a fizetésképtelenség.

Boehner pártja ultrakonzervatív tagjainak lázadása miatt csütörtök éjjel még kénytelen volt visszavonni a szavazásra beterjesztett tervezetet, a Tea Party mozgalom tagjai ugyanis a javaslatban szereplőknél jelentősebb megszorításokat akartak elérni. A házelnök végül a zendülők közül többeket azzal fordított ismét a maga oldalára, hogy megígérte: az adósságplafon egy újabb, jelentősebb emelése előtt a kongresszus olyan alkotmánymódosítást fogad el 2012 végig, amely előírja majd a költségvetés egyensúlyban tartását.

A Boehner-terv egy 10 éven át végrehajtandó, 917 milliárd dolláros kiadáscsökkentés fejében 900 milliárd dollárral emelné meg az adósságplafont, azzal, hogy jövőre egy jelentősebb deficitlefaragásról és adósságlimit-változtatásról kellene megállapodni. A megszorítások értéke összességében elérné 2,5 ezer milliárd dollárt.

A demokraták korábban mind az alkotmánymódosítás, mind pedig a kétlépcsős adósságplafon-emelés gondolatát elvetették, Barack Obama amerikai elnök pedig azt mondta, Boehner tervének nincs esélye arra, hogy törvényerőre emelkedjen. A demokraták inkább Harry Reidnek, a szenátus elnökének korábban előterjesztetett javaslatát támogatnák, amely 10 évre 2,2 milliárd dolláros megtakarítást ír elő, de nem tartalmaz a 2012-es elnökválasztás előtt újabb adósságplafon-emelést.

Barack Obama amerikai elnök pénteki beszédében sürgette a képviselőket, mielőtt állapodjanak meg. Az elnök szerint, ha nem sikerült megegyezniük a pártoknak, akkor az USA elveszíti a legmagasabb, AAA kategóriájú adósságbesorolását, ezzel megnőnek a költségek, adót kell emelni, ami "megbocsáthatatlan" lenne. A vitáról Robert Zoellick, a Világbank vezérigazgatója azt mondta, hogy az amerikai politikusok a tűzzel játszanak. Szerinte bármi legyen is a taktika logikája, nagyon veszélyes környezetet eredményez. (Az adósságplafon esetleges elérésének magyarországi hatásairól itt olvashat.)