A tűzzel játszanak az amerikai politikusok a Világbank vezére szerint

amerikai költségvetés, Barack Obama
Vágólapra másolva!
A Világbank vezérigazgatója, Robert Zoellick bírálta az adósságplafonról vitázó amerikai képviselőket, egyúttal jelezte, hogy a Világbanknak vannak tervei a legrosszabb esetre.
Vágólapra másolva!

"Bármi legyen is a taktika logikája, nagyon veszélyes környezetet eredményez"- mondta pénteken Robert Zoellick, a Világbank vezérigazgatója az amerikai politikusok adósságplafonról szóló vitájáról és hozzátette, az érintettek a képviselők a tűzzel játszanak.

Zoellick szerint az esetleges amerikai államcsőd nemcsak pénzügyi csapás lenne, hanem egyben valamennyi amerikai szégyene. A Világbank vezérigazgatója azt is elmondta, hogy a Világbanknak vannak forgatókönyvei arra az esetre, ha a megállapodás hiányának világgazdasági szinten érvényesülő hatásai jelentkeznének.

Obama bízik a megoldásban

A vezérigazgató azért szólalt fel, mert republikánusok és a demokraták képtelenek megállapodni az Amerikai Egyesült Államok adósságplafonjának emeléséről és az ahhoz kapcsolódó költségvetési intézkedésekről. Ha nem jutnak egyezségre a felek, akkor elképzelhető, hogy augusztus 2-án fizetésképtelenné válik az ország. A világ legnagyobb gazdasága ekkor érné el a törvényben rögzített 14,3 ezer milliárdos adósságplafont, és nem vehetne fel újabb hiteleket, ami rövid időn belül ahhoz vezetne, hogy egyes kötelezettségeit nem tudná kifizetni.

Barack Obama amerikai elnök pénteken - magyar idő szerint délután - rövid televíziós beszédében arra biztatta a képviselőket, hogy találják meg mielőbb, de legkésőbb keddig a megoldást, mondván, az álláspontok már egyáltalán nincsenek olyan messze egymástól. Az elnök közölte, hogy ha nem sikerült megegyezniük a pártoknak, akkor az USA elveszíti a legmagasabb, AAA kategóriájú adósságbesorolását, ezzel megnőnek a költségek, adót kell emelni, ami "megbocsáthatatlan" lenne. Arra kérte az állampolgárokat, gyakoroljanak nyomást a képviselőikre, telefonáljanak, írjanak, így kényszerítve ki a megegyezést. "Bízom benne, hogy megoldjuk a problémát" - jelentette ki.

Csütörtöki halasztás

Az amerikai képviselők csütörtökön váratlanul elhalasztották a költségvetési egyensúlyi csomag elfogadásáról szóló szavazást, amelyre John Boehner republikánus képviselőházi elnök tett javaslatot. A döntés elhalasztásáról az után döntöttek, hogy a képviselőházi és a szenátusi képviselők elkezdtek vitatkozni arról, hogyan csökkentsék a szövetségi állam kiadásait, és emeljék fel az adósságplafonját, mielőtt elveszti a lehetőséget arra, hogy újabb kölcsönöket vegyen fel.

A javaslat elfogadásáért Boehner már napok óta lobbizik, de még akkor sem mehet biztosra, ha a republikánus többségű képviselőház elfogadja a javaslatot. Ugyanis a törvény elfogadásához a demokrata többségű szenátus és Barack Obama elnök jóváhagyása is szükséges.