A gödöllői polgármester nyilatkozata után kockázatosabbnak látják Magyarországot

Vágólapra másolva!
Év eleje óta nem mért szintre emelkedett a szerdai londoni kereskedésben a magyar államkötvények kockázatosságát mutató CDS-felár. A CMA DataVision elemzői szerint a díjszabás emelkedésének köze lehet ahhoz, hogy a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) egyévi moratóriumot kér az önkormányzati hitelek tőketörlesztésére.
Vágólapra másolva!

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzői szerint keddhez képest 15 ezer euróval magasabb értékük volt azoknak a csődkockázati mutatóknak, amelyeket a magyar állami kötvények nem teljesítővé válásának kockázatára köthetnek. Az ilyen csereügyletek díja a szerdai londoni kereskedésben 335 bázisponton volt az előző esti, 320,6 bázispontos zárás után. Minél magasabb a felár, annál nagyobb a csőd valószínűsége.

A CMA úgy véli, a díjszabás emelkedésének köze lehet ahhoz, hogy a magyar önkormányzatok egyéves moratóriumot kértek a kormánytól adósságállományuk tőkerészének törlesztésére.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke az MR1-Kossuth Rádió szerda reggeli adásában jelentette be, hogy a svájci frank árfolyamának emelkedése miatt egy évvel később akarják elkezdeni az önkormányzatok a teljes tartozásuk mintegy felét kitevő 600 milliárd forintos hitelállomány tőkéjének törlesztését. Az ügyben levelet írtak Orbán Viktornak.