Merkel és Sarkozy szerint nincs szükség közös európai államkötvényre

Vágólapra másolva!
Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök párizsi sajtótájékoztatóján közölte, javasolják egy közös európai tőzsdei adó bevezetését. Merkel és Sarkozy azért találkozott, hogy megnyugtassa a több mint tíz napja zuhanó európai tőzsdéket. Ez nem sikerült, a New York-i tőzsde negatívan reagált a bejelentésekre.
Vágólapra másolva!

Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök egy közös levélben azt javasolják Herman van Rompuynek az Európa Tanács elnökének, hogy az eurózóna tagállamai hozzanak létre közös európai gazdasági kormányzó testületet. A két politikus közös sajtótájékoztatóján azt is bejelentette, hogy kezdeményezni fogják egy európai pénzügyi tranzakciós adó bevezetését. Ez elsősorban a rövid távú tőzsdei spekulációk megadóztatására szolgálna. A két európai politikus azt is javasolja, hogy az Európai Unió országai alkotmányukban állapítsanak meg egy adósságplafont.

Angela Merkel és Nicolas Sarkozy azután találkozott Párizsban, hogy az európai tőzsdék tíz napja szinte folyamatos zuhanásban vannak. A befektetők azért adják el részvényeiket, mert úgy vélik, hogy a spanyol és olasz államadóság mértéke nem fenntartható. Eközben egyre több piaci szereplő látja úgy, hogy a piacokat hosszú távon csak a közös európai államkötvény nyugtathatná meg.

Nem a közös kötvényre

Merkel és Sarkozy azonban egyelőre nem támogatja a közös európai kötvény bevezetését. Merkel azt mondta: "Nincs egyetlen, mindent megoldó eszköz az európai adósságválság kezelésére. Az európai közös kötvény sem lenne ilyen, ezért nem támogatom." Sarkozy mindehhez annyit tett hozzá, hogy az európai gazdasági integrációs folyamat végén reális lehet a közös kötvény bevezetése, de jelenleg nem.

Az eurózóna tagállamai által kibocsátott közös kötvény arra szolgálna, hogy csökkentse a túl magas államadósságot cipelő tagországok hitelfelvételi költségeit, s így enyhítené az adósságválság következményei miatti aggodalmakat. A kockázatok szétterítése azonban azzal járna, hogy a jelenleg legmegbízhatóbbnak számító országok a mostaninál drágábban jutnának hitelhez - ezért ellenzi az elképzelést a német kormány.

A német kormányzati álláspont megértéséhez szükséges, hogy a közvélemény nagy része elégedetlen a Merkel-kabinettel - részben éppen a válságkezelésben kötött kompromisszumok miatt -, így az vélhetően nagyon nehezen tudna elfogadtatni az adófizetőkkel egy újabb olyan megállapodást, amely az ország számára kedvezőtlen következményekkel jár.

A piacok az európai kötvényt várták

A BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldalán azt írta, a befektetők nagyobb bejelentéseket vártak, ennek megfelelően a piaci reakció negatív volt. Az európai tőzsdéken ugyan már lezárult a kereskedés a sajtótájékoztató idejére, az Egyesült Államokban azonban javában folyt, és a New York-i börze addig emelkedőben lévő Down Jones indexe meredeken, 0,9 százalékkal csökkent a tájékoztató alatt és után. Az előző három nap folyamatosan erősödő S&P 500-as mutató több mint 1,1 százalékos mínuszban volt magyar idő szerint nyolc óra előtt pár preccel. Eközben megugrott az amerikai és német állampapírok iránti kereslet, ami szintén a befektetők aggodalmainak növekedésére utal.

Az eurókötvény bevezetését támogatta hétfőn két befolyásos német üzleti szervezet vezetője. Anton Börner, a német BGA exportszövetség elnöke azt mondta, Németország olcsóbban megússza, ha most enged, mint ha sokáig makacskodik az eurókötvény ügyében. A német kis- és középvállalatok kereskedelmi szövetségét (BVMW) vezető Mario Ohoven szerint úgy lehetne mérsékelni a német állam költségnövekedését, hogy Németország felelősségvállalásának mértékét korlátoznák.

Az utóbbi napokban egyre szélesebb körben terjedt el a piacokon az a nézet, hogy a közös eurókötvény kibocsátásával lehetne kezelni az adósságválságot, és ha ez az elképzelés gyökeret ver a befektetők fejében, akkor azt könnyen ki is kényszerítheti a piac - áll az Equilor pénzügyi tanácsadó cég keddi elemzésében is.

A német Spiegel hetilap internetes oldalán közölt lapszemle szerint több németországi újság is azt írta kedden, hogy Angela Merkel és Nicolas Sarkozy találkozóján alighanem szóba kerül a közös eurókötvény kérdése. A megbeszélés hivatalos témája az európai adósságválság megoldása, és a Reuters szerint a vezetők két út közül választhatnak - az egyik szorosabb pénzügyi és költségvetési együttműködést hozhat az eurózónában, a másik azonban az övezet széteséséhez vezethet.