Megcsappant az amerikaiak optimizmusa

Vágólapra másolva!
Több mint kétéves mélypontra süllyedt az amerikai fogyasztók gazdasági kilátásait mérő bizalmi index. A válaszolók majdnem fele szerint nehéz munkához jutni az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

Jelentősen, 59,2 pontról 44,5 pontra csökkent az amerikai Conference Board gazdaságkutató intézet fogyasztói bizalmi mutatója augusztusban.

Ilyen nagy esésre 2008 októbere, a globális válság kirobbanása óta nem volt példa. Az ötezer háztartás megkérdezése alapján készülő index 2009 áprilisa óta nem állt olyan alacsony szinten, mint most.

A Bloomberg hírügynökség által előzetesen megkérdezett közgazdászok átlagosan 52 pontos eredményt vártak. A mutató februárban még 72 ponton, hároméves csúcson állt.

A "Jelenleg nehéz-e munkához jutni?" kérdésre a felmérésben részt vevők 49,1 százaléka felelt igennel, szemben a júliusi 44,8 százalékkal. Eközben 5,1 százalékról 4,7 százalékra mérséklődött azoknak az aránya, akik szerint "van bőven munkahely".

A megkérdezettek 14,3 százaléka vár bérnövekedést a következő hat hónapban. Ez az arány júliusban 15,9 százalék volt. A bércsökkenésre számítók aránya eközben 16,9 százalékról 18,7 százalékra emelkedett.