Költségvetési vitát okozott az Irene hurrikán az Egyesült Államokban

Vágólapra másolva!
Az Irene hurrikán elvonulását követő veszteségekről a hivatalos kormányzati összesítés még nem készült el, de már most nyilvánvaló, hogy a Fehér Háznak pótlólagos költségvetési pénzekért kell a kongresszushoz fordulnia azért, hogy fedezni tudja a helyreállítás költségeit. Közben negyvennégyre emelkedett a hurrikán halálos áldozatainak a száma.
Vágólapra másolva!

Az Irene hurrikán nyomán ismét fellángoltak a költségvetési viták Washingtonban, miután egy vezető republikánus politikus hétfőn kijelentette, hogy a viharkárok helyreállítására fordított összegeket a költségvetés egyéb tételeinek csökkentésével kell ellensúlyozni.

"Igen, a szövetségi hatalomnak szerepet kell vállalnia, és igen, megtaláljuk az ehhez szükséges pénzt. De biztosítanunk kell, hogy más területeken megtakarításokat hajtunk végre" - jelentette ki a Fox Newsnak nyilatkozva Eric Cantor, a képviselőházi republikánusok kettes számú vezetője.

"Értelmetlen csökkenteni a leendő katasztrófák elhárítását segítő programokat, hogy így fizessük ki a már bekövetkezett szükséghelyzetekből fakadó költségeket" - szögezte le ugyanakkor hétfőn kiadott közleményében Mary Landrieu demokrata szenátor.

Az Irene - amely ugyan már trópusi szélviharrá szelídült, mire elérte az Egyesült Államok északkeleti részét - összesen tizenegy szövetségi államban szedte áldozatait. Korábban tombolása a Dominikai Köztársaságban három, Puerto Ricóban pedig egy ember életét követelte. Az USA-ban a legújabb összesítés szerint 44-en vesztették életüket. A viharkárok, noha alatta maradnak a legrosszabb várakozásoknak, elérhetik a 10 milliárd dollárt. A helyreállítást egyrészt a biztosítók alapjaiból, másrészt pedig közpénzekből fedezik majd.

A veszteségekről a hivatalos kormányzati összesítés még nem készült el, de már most nyilvánvaló, hogy a Fehér Háznak pótlólagos költségvetési eszközökért kell fordulnia a kongresszushoz azért, hogy fedezni tudja a helyreállítás költségeit. A katasztrófaelhárításért felelős szövetségi ügynökség kasszájában jelenleg 972 millió dollár van, ezért a szervezetnek le kellett állítani az előző katasztrófák okozta károk helyreállítását, hogy elegendő pénze maradjon az Irene áldozatainak mentésére és megsegítésére.

Barack Obama elnök kilenc államban hirdetett szükségállapotot, amivel a mentésben és a helyreállításban való szerepvállalásra kötelezte a szövetségi kormányzatot. Az ország ideológiai megosztottságára jellemző, hogy Ron Paul texasi képviselő és republikánus elnökjelölt kijelentette: az Egyesült Államoknak nincs szüksége a katasztrófaelhárításért felelős szövetségi ügynökségre, és a tagállamok önerőből is meg tudják oldani a katasztrófaelhárítást.

A republikánusok azonban a képviselőházi többség tavaly novemberi elhódítása óta célul tűzték ki a költségvetési hiány és az államadósság drasztikus csökkentését. A költségvetési csatározások áprilisban csaknem a szövetségi kormányzat nem létfontosságú intézményeinek leállásához, augusztusban pedig kis híján az Egyesült Államok első technikai államcsődjéhez vezettek. Hat évvel ezelőtt, miután a Katrina hurrikán súlyos pusztítást végzett New Orleansban, a republikánus többségű kongresszus soron kívül 81,6 milliárd dollárnyi "rendkívüli kiadást" hagyott jóvá.