Vizsgálja az osztrák energiacég a magyaroknak szánt kenőpénz ügyét

Vágólapra másolva!
Megtette a szükséges lépéseket a BEWAG egykori vezetői ellen az osztrák cég igazgatótanácsa - közölte a brugenlandi energiavállalat. Korábban egy osztrák magazin azt írta, a bécsi ügyészség nyomoz a cég két volt vezető tisztségviselője ellen, mert a gyanú szerint egy cég az ő tudtukkal magyarországi kenőpénznek szánt 1,2 millió eurót kapott a BEWAG-tól.
Vágólapra másolva!

Időben megtett minden szükséges lépést a vállalat korábbi vezetői ellen a BEWAG felügyelőtanácsa - jelentette ki pénteken a burgenlandi energiaellátó vállalat jelenlegi igazgatósági elnöke egy közleményben.

Josef Kaltenbacher az ellenzéki Zöldek burgenlandi pártszervezetének kijelentésére reagált. A Zöldek pénteken vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazták a tartományi parlamentben, mert a News című magazin értesülése szerint a bécsi ügyészség nyomozást folytat a BEWAG két volt igazgatósági tagja ellen azzal a gyanúval, hogy egy cég az ő tudtukkal magyarországi kenőpénznek szánt 1,2 millió eurót kapott a BEWAG-tól.

Amint az év elején a vállalatvezetés kicserélődése révén "lehetséges mulasztásokra és súlyos múltbeli kötelezettségszegésekre utaló jeleket talált" a felügyelőtanács, azonnal utánajárt ezeknek - állt a közleményben az APA osztrák hírügynökség tudósítása szerint. A testület áprilisban független jogi és gazdasági szakértőket bízott meg azzal, hogy folytassanak le vizsgálatot. "Gondoskodni fogunk arról, hogy minden maradéktalanul feltárásra kerüljön" - fogalmazott Kaltenbacher.

A Zöldek kijelentették: választ várnak a szociáldemokrata-néppárti (SPÖ-ÖVP) tartományi kormánytól arra, hogy mikor szereztek tudomást a vádakról. Az ugyancsak ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) helyi szervezete azzal vádolta a BEWAG-ot, hogy csak azután fordultak az ügyészséghez, hogy a volt cégvezetők bírósághoz fordultak szerződésük megszüntetése miatt.

A News értesülése szerint a bécsi ügyészség nyomozást folytat a BEWAG tavaly novemberben azonnali hatállyal felmentett vezérigazgatója, Hans Lukits és Josef Münzenrieder volt igazgatósági tag ellen. A lap csütörtöki számában közölt cikk a BEWAG alperesi ellenkérelmére hivatkozik. A cikk szerint ebben az áll, hogy a BEWAG egy leányvállalata, az International Wind Power Gmbh szerződést kötött a Magyarországon bejegyzett Hochegger Kft.-vel. A megbízási díjból 1,2 millió eurót egy másik leányvállalat, a Pannon Szél-Erő Szolgáltató Kft. fizetett. A cikk szerint a pénzből "az E.ON munkatársainak és a magyar energiavállalat tisztviselőinek kellett volna fizetni".

Hans Lukits szerdán az MTI érdeklődésére cáfolta, hogy törvénytelenséget követett volna el. A vádakat rosszindulatú állításoknak, a cikkben idézett kijelentéseket összefüggésükből kiragadottaknak nevezte. Kijelentette, hogy az ügyészség őt és Münzenriedert eddig nem kereste meg az ügyben.

Az ügyről itt és itt olvashat.