Mostantól az euró miatt izgulhatnak a frankhitelesek

Euro, Euró, svájci frank, forint, deviza, valuta, árfolyam, gazdasági válság, krízis
Vágólapra másolva!
Csak részleges megoldást jelent a magyar devizahiteleseknek az, hogy a svájci jegybank bejelentette, gátat szab a frank erősödésének. Tartós megkönnyebbülést az európai adósságválság megoldása hozhatna, addig viszont az [origo]-nak nyilatkozó elemzők prognózisa szerint legfeljebb arra számíthatnak az adósok, hogy 220-230 forintos frankárfolyamon törleszthetnek. Mostantól már nem csak a frank árát, hanem az euróét is érdemes lesz figyelniük.
Vágólapra másolva!

A hazai devizaadósok szempontjából megnyugtató intézkedést jelentett be kedden a svájci jegybank (SNB), amikor közölte, hogy nem engedi a frank árfolyamát az euróval szembeni 1,20-as árfolyamszint alá erősödni. Az árfolyamcél hivatalos bejelentése, valamint az, hogy az SNB ennek elérése érdekében a jövőben korlátlan likviditást bocsát a piacokra, vagyis beindítja a pénznyomdát, azonnal gyengítette a frankot az euróval szemben, és hozzájárulhat a frank tartós gyengüléséhez.

A svájci frankban eladósodott hazai devizahiteleseknek mindez jó hír, hiszen a svájci jegybank intézkedésének hatására a havi terheket az utóbbi időben folyamatosan emelő tényezők egyike korlátok közé szorult.

Azt viszont csak igen óvatosan lehet prognosztizálni, hogy hogyan alakul a forint az euróhoz képest, és továbbra is nagy a bizonytalanság az euróövezeti válság kezelése körül. A német alkotmánybíróság szerdai döntésével ugyan elhárult annak a veszélye, hogy Németország a továbbiakban ne venné ki a részét az európai adósságválság kezeléséből, ám az eurózóna alapvető problémái ettől még továbbra is fennállnak.

Az [origo] által megkérdezett elemzők véleménye szerint a frankerősödés elleni intézkedések után is legfeljebb arra lehet számítani, hogy a svájci frank forintban számított árfolyama valahol a 220-230 forintos szinten mozoghat az elkövetkező 1-2 évben.

A forint euróval szembeni mozgása is fontos

A kedd délutáni bejelentés hírére a svájci frank árfolyama azonnal húsz forinttal esett, a 225-230 forintos tartományba került. A hazai devizahitelesek szempontjából ez megkönnyebbülés, de számukra lényeges kérdés, hogy a forint se gyengüljön az euróval szemben.

A következő példákon látható a különböző keresztárfolyamok hatása. Ha az euró/frank árfolyam az 1,20-as szinten, az euró/forint árfolyam pedig 275 forinton maradna például a következő egy évben, akkor az adósoknak a 229 forintos frankkal kellene megbarátkozniuk. Ez ugyan kedvezőbb, mint amit az elmúlt hetekben, hónapokban tapasztaltak, de még mindig jóval magasabb, mint a devizahitelek többségének felvételekor érvényes 140-170 forintos árfolyam.

Kedvezőbb lenne a helyzet, ha a következő egy évben a frank az euróval szemben jelentősen gyengülne. Ha például az 1,50-1,60 közötti tartományba kerülne, az euró pedig továbbra is 275 forintot érne, akkor már csak 172-183 forintos svájci frank/forint árfolyam adódna. Ennél is kedvezőbb esetben, egy esetleges 245 forintos eurónál pedig 153-163 forintos frank/euró árfolyammal számolhatnának a devizahitelesek, ami a többségüknek a hitelfelvételkori árfolyamot jelentené.

A svájcifrank-árfolyam várható alakulása

Euró/forint árfolyam

Frank/euró árfolyam

245

255

265

275

285

295

305

1,20

204

213

221

229

238

246

254

1,25

196

204

212

220

228

236

244

1,30

188

196

204

212

219

227

235

1,40

175

182

189

196

204

211

218

1,50

163

170

177

183

190

197

203

1,60

153

159

166

172

178

184

191

Forrás: [origo]

Ez utóbbi azonban már olyan optimista forgatókönyv, amelynek teljesüléséhez az kellene, hogy az euró 33 százalékkal erősödjön a frankkal szemben, és több mint 10 százalékkal értékelődjön le a forinthoz képest a következő évben.

220-230 forintba kerülhet a frank

Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője szerint gyakorlatilag az 1,20-as szinthez fog tapadni a frank/euró árfolyama néhányéves időtávon, a forint pedig az euróval szemben nagyjából ott lesz, ahol most tartózkodik. Az elemző szerint a devizahitelek törlesztése a forintgyengülés, míg az importot meghaladó export az erősödés irányába mutat, ez a két dolog tartja egyensúlyi szinten a forint euróval szembeni árfolyamát. Barcza hozzátette, hogy ha az export kicsit gyorsul, akkor kicsit erősödni fog a forint is.

Ez alapján a jövő év elején 270-es euróárfolyamot vár, és ha gyorsul az export, illetve fennmarad az importot meghaladó exportdinamika, akkor az év végén 265 forint körüli lehet az euróval szembeni árfolyam. A fenti táblázatból jól látszik, hogy ez a forgatókönyv 220-230 forint körüli svájcifrank-árfolyamot eredményez a devizaadósoknak.

Hasonló előrejelzést adott ki a Raiffeisen is. A bank elemzői nem számolnak a frank euróval szembeni gyengülésével jövő márciusig, hanem az 1,20-as szintet valószínűsítik. Ezzel párhuzamosan szerény forinterősödéssel kalkulálnak az euróval szemben, a legfrissebb prognózisuk így 221 forint körüli frankárfolyamot jelöl jövő márciusra.

Európai válságkezelés és hiteles magyar gazdaságpolitika

Ennél megnyugtatóbb megoldást az jelentene a magyarországi devizahiteleseknek, ha az SNB által megjelölt árfolyamcélnál tartósan erősebb lenne az euró a frankkal szemben, és ezzel egyidőben a forint is erősödne az euróhoz képest. Az előbbihez (tehát a frankgyengüléshez) elsősorban arra lenne szükség, hogy az eurózóna rendezze sorait és hosszú távú megoldást találjon az adósságválságára, az utóbbi cél elérésének pedig a tartósan hiteles magyarországi gazdaságpolitika a kulcsa.

Az elmúlt években óriási adósságot felhalmozó országoknak - Görögországnak, Portugáliának, Írországnak, illetve Olaszországnak és Spanyolországnak - vissza kell szereznie a befektetők bizalmát. A látványos frankerősödést ugyanis az okozta, hogy az adósságproblémák miatt a piaci szereplők elfordultak az eurózónában kapható befektetési eszközöktől. Attól féltek, hogy a különböző országok nem lesznek képesek törleszteni a hiteleiket, ezért a befektetők a klasszikus menekülő eszközök, a biztonságosnak tartott arany és svájci frank felé fordultak. Ez a folyamat soha nem látott magasságokba hajtotta a frank árfolyamát: az euróhoz mérten augusztus elején megközelítette a paritást, vagyis azt a szintet, amelyen egy euró pontosan egy frankot ért. (Augusztus 9-én ennek megfelelően a frank/forint árfolyam is az egekbe szökött, 273 forintos rekordot állított be.)

A forintban számolt frankárfolyam elszabadulása hátterében egyértelműen külföldi tényezők álltak, Magyarország gyakorlatilag tehetetlenül figyelte a folyamatokat. Azt, hogy ez nem az országon múlt, jelzi, hogy az euró forinthoz mért árfolyama viszonylag stabil maradt az elmúlt hetekben is. A külföldi tényezőkre nincs hatással a magyar gazdaságpolitika, amely legfeljebb a forint vonzóbbá tételével tud segíteni a devizahitelesek helyzetén. Ehhez azonban a gazdaságot fékező magas kamatszintre van szükség, illetve arra, hogy a kormány tartsa az államadósság csökkentésére tett ígéreteit, és a megszabott cél alatt maradjon az államháztartási hiány.

Ha a befektetők hitelesnek tartják a gazdaságpolitikát, akkor a magas kamat miatt fokozódhat a magyar állampapírok iránti kereslet, ez pedig a forint árfolyamát is kedvező irányba terelheti. A szigorú költségvetési politikának és a hitelességnek azért is kiemelt szerepe van, mert a magyar állampapírok elsősorban külföldiek kezében vannak. Ha ők bizalmatlanná válnak, akkor eladásokba kezdhetnek, ez pedig a hozamok emelkedését - a magyar adósság finanszírozási kötlségeinek növekedését - és a forint értékvesztését eredményezheti.

A problémák fokozódhatnak

A Raiffeisen Bank elemzői szerint az eurózóna problémái csak fokozódni fognak. "A politikai csatározások az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközről (EFSF), valamint a görögök meglévő és éppen kidolgozás alatt álló mentőcsomagja sem kevés buktatót tartogat. Éppen ezért erőteljes volatilitásra érdemes a továbbiakban is számítani, és arra, hogy jelentős intervenciókra kényszerül az SNB" - írják a svájci jegybank lépését kommentálva. A Raiffeisennél ezért az év hátralévő részében 1,2 és 1,25 közötti frank/euró árfolyamra számítanak, aszerint, hogy az eurózóna válsága éppen hogyan hullámzik.

Az SNB-nek valószínűleg hosszú ideig fenn kell tartania az árfolyamvédő intézkedését, vélik a Raiffeisen elemzői, és a központi bankot ebben csak az infláció esetleges felbukkanása akadályozhatja meg. Mivel azonban az 1,20-as szint is erős frankot jelent, a bank szakértői szerint az SNB további intézkedéseket is hozhat a frank gyengítése érdekében, ha azt szükségesnek látja.

Meddig bírja a svájci jegybank?

A svájci jegybank bejelentésével nyilvánvalóvá vált, hogy az intézmény elszántan kiáll a frankerősödés megállításáért. A Raiffeisen elemzői nem számítanak arra, hogy a piaci befektetők spekulatív támadással próbálják meg kizökkenteni az árfolyamot. Sőt, teszik hozzá, már látszik, hogy a spekulatív tőke máshol keres magának játszóteret: a szintén új menekülési célpontnak tekintett norvég korona a svájci jegybank bejelentése óta közel három százalékot erősödött. A norvég koronáról Bob Noyen, a 31 milliárd dollárt kezelő Record londoni alapkezelő befektetési igazgatója már augusztus közepén azt mondta a Bloomberg hírügynökségnek, hogy "a piac kimerítette a frank mozgásterét, új lehetőségeket keresünk". Hozzátette, a biztonságosnak tekintett devizák közt felmerül a cseh és a svéd korona is.

Barcza György is úgy véli, hogy a svájci jegybank képes lesz tartani a likviditás pumpálásával az 1,20-as árfolyamot. Ezt legfeljebb akkor adná fel átmenetileg, ha az euróválság eszkalálódna, a görögök tényleg csődbe mennének, és masszív tőkebeáramlás indulna Svájc irányába.

Németh Dávid, az ING szakértője pedig azt mondta az [origo]-nak, hogy egyelőre lehetetlen megjósolni, meddig tartja érvényben az árfolyamküszöböt a svájci jegybank. Ennek eltörlésére szerinte akkor kerülhet sor, ha rendeződik az adósságválság és az eurózónába vetett befektetői bizalom megerősödik.

"A svájci jegybank tartósan képes és hajlandó lesz ellenállni az erősödési nyomásnak" - véli Samu János, a Concorde makroelemzője, hozzátéve, hogy ez a magyar gazdaság szempontjából nagyon pozitív hír. Jelentősen csökkenti a hitelezési kockázatokat és javítja a gazdaság növekedési kilátásait.