"Miért nem állítja meg senki a Puszta-Putyint?" - az osztrák sajtó a magyar adósmentésről

Kihelyezett kormányülés, Lovasberény, Szijjártó Péter, Orbán Viktor, Matolcsy György
Vágólapra másolva!
Magyarországról való kivonulásra bíztatja a bankokat egy bécsi közgazdászprofesszor, egy kommentáríró pedig úgy véli, senki nem fog itt befektetni, hiszen bármikor kisajátíthatják a vagyonát. A devizahitelek végtörlesztéséről szóló, Ausztriában nagy felháborodást keltett magyar tervek mögött a sajtó Orbán Viktort látja, akit egy bulvárlap ismét Vlagyimir Putyinhoz hasonlított.
Vágólapra másolva!

"Azt ajánlom a bankoknak, vonuljanak ki Magyarországról, ha tudnak" - nyilatkozta a WirtschaftsBlatt című osztrák gazdasági lapnak Stefan Pichler, a bécsi egyetem közgazdászprofesszora, aki szerint a rögzített árfolyamú devizahitel-törlesztés olyan sokba kerülne, hogy nem éri meg maradni. A bankügyekben szakértőnek számító Pichler szerint a magyar terv "fasiszta," és nem EU-konform, hiszen lényegében kisajátításról van szó.

Az osztrák sajtó szerdán is nagy terjedelemben foglalkozott a magyar kormány elképzeléseivel, de egyre több cikk szól már nemcsak a konkrét ügyről, hanem Orbán Viktor miniszterelnökről és a magyar politikai helyzetről. "Miért nem állítja meg senki a Puszta-Putyint?" - írta például már a címben a Kleine Zeitung, amely szerint a magyar miniszterelnök megsértette egész Európát (a "Puszta-Putyin" nevet a német Die Welt című lap ragasztotta Orbánra tavaly év végén, a médiatörvény miatt kirobbant nemzetközi vitában).

A Die Presse hosszabb cikket közöl Orbánról, aki a lap szerint provokátorként harcol "a világ többi része ellen". A lap felidézi: a magyar kormány már a tavaly májusi megalakulása után konfliktusokat vállalt azzal, hogy megadta az állampolgárságot a határon túli magyaroknak, a "nemzeti szabadságharc" jegyében megszakította az együttműködést a Nemzetközi Valutaalappal, majd államosította a magánnyugdíjpénztárak vagyonát.

"Nem ez az első, és bizonyára nem is az utolsó populista lépése a kétharmados többséggel rendelkező politikusnak" - írja kommentárjában a rögzített végtörlesztésről a Nachrichten.at című online lap, amely szerint biztos, hogy Orbán ötlete népszerű lesz, de közép- és hosszú távon komoly károkat fog okozni Magyarországnak. "Ki fog egy olyan országban befektetni, ahol senki nem lehet biztos abban, nem sajátítják-e ki [a vagyonát] egy kormányzati intézkedéssel?" - kérdezi a szerző.