Mégis marad a félszuperbruttó a 202 ezer forint feletti bérekre

Matolcsy György, adócsomag, költségvetés
Vágólapra másolva!
202 ezer forint alatt megszűnik az adóalap felszorzásának eszköze a félszuperbruttó, 202 ezer forint fölött viszont megtartja a kormány, mert ebből fizetik majd a szegényebbek bérkompenzációját.
Vágólapra másolva!

Megtartja a félszuperbruttó eszközét a kormány és ennek bevételeiből fizetik ki az egykulcsos adózásra való átállás miatt rosszul járók kompenzációját - mondta el Szijjártó Péter. A kormányfő szóvivője szerint a bruttó 202 ezer forint alatt keresőknél kivezetik a félszuperbruttót és az adójóváírást is, az efölött keresőknél azonban marad a félszuperbruttó, amit két lépésben, 2012-ben és 2013-ban törölnek majd az adórendszerből. (A félszuperbruttó azt jelenti, hogy a bruttó bért megnövelik a munkáltatói tb-járulékkal, 27 százalékkal, és ez a magasabb összeg a személyi jövedelemadó alapja. A szorzótényezőnek a csökkentése azt jelentné, hogy a bruttó bért például a korábbi szorzó felével 13,5 százalékkal növelnék meg az adóalap kiszámításához - a szerk.)

A szóvivő szerint a kormánynak "esze ágában sincs" visszatérni a többkulcsos, progresszív adórendszerhez, a félszuperbruttó részleges megtartása azonban azt jelenti, hogy bruttó 202 ezer forint alatt 16, efölött körülbelül 20 százalék lesz a tényleges adóterhelés.

A szuperbruttó megtartása ellentmond a NGM keddi közleményének, amely azt írta: "egyidejűleg kivezetésre kerül az adójóváírás és a szuperbruttósítás intézménye", illetve, hogy a kormány 2012-ben befejezi az átállást az egykulcsos adózásra.

50-100 milliárd forint pluszbevétele lehet az államnak

A havi bruttó 202 ezer forint feletti jövedelmeknél alkalmazandó félszuperbruttó adóalap lényegében azt jelenti, hogy egy második, 16 százaléknál nagyobb, de 20,32 százaléknál kisebb adóteher vonatkozik az említett határ feletti jövedelemrészre. A Szijjártó Péter által elmondottak nem adnak útmutatást arra vonatkozóan, hogy a félszuperbruttó adóalap mekkora része marad meg jövőre. Ha a most érvényes mértékben marad, akkor a tényleges adóteher 202 ezer forint felett 20,3 százalék lesz, de ha csak a mostani fele lesz a félszuperbruttó szorzó, akkor az adókulcs 18,16 százalékossá válik.

Ha az előbbi verzió valósul meg, akkor az [origo] számításai szerint évente 100 milliárd forint pluszbevétel folyhat be az államhoz, ha a tényleges adóteher 18,16 százalékos, akkor ennek a fele, 50 milliárd forint a költségvetés pluszbevétele.

Az [origo]-nak név nélkül nyilatkozó, az adóbevételekre rálátó kormányzati forrás azt állította, hogy a 202 ezer forint alatti munkavállalók kompenzálásához "messze nem kell 100 milliárd forint ". A kompenzációt azért jelentette be kedden az NGM mert anélkül a 202 ezer forint alattiak nettó bére csökkenne jövőre.