Bencsik: Nem tartható hosszú távon a rezsibefagyasztás

Vágólapra másolva!
Szolidaritási díjat építene a közüzemi díjakba Bencsik János energiaügyekért felelős államtitkár, aki szerint az október elsején életbe lépő, a rezsibefagyasztásról szóló miniszteri rendelet megakadályozhatja ugyan a távhő árának emelkedését, de csökkenésre nem lehet számítani.
Vágólapra másolva!

Társadalmilag indokolt lehet, de hosszú távon nem tartható a rezsiköltségek befagyasztása a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára szerint - írta a Hirado.hu. Bencsik János a Kossuth Rádiónak elmondta: Magyarország szükséges energiája 80 százalékát importból fedezi, a világpiaci árakat pedig nem tudja befolyásolni, a kormány legfeljebb az árképletet tudja szabályozni. A lakossági fogyasztók esetében például maximalizálják a termelők és a szolgáltatók nyereségét, így a korábbi 8-10 százalék helyett 4-4,5 százalékos profitra tehetnek szert. Mindez jelentős, de egyszeri beavatkozás lehet, azaz hosszú távon az árak szintje nem tartható, ha a világpiaci ár növekszik - magyarázta.

Az államtitkár szerint a közüzemi díjakat az országban mindenhol és minden közszolgáltatás esetében egységes díjszerkezettel kellene megállapítani: ezzel kontroll alatt lehetne tartani az árakat, a szolgáltatók kevésbé tehetnének szert extraprofitra, a szociálisan rászorulókat pedig a lakásfenntartási támogatási rendszer megerősítésén keresztül lehetne segítni. Bencsik úgy véli: a tarifákba szolidaritási tényezőt is beépíthetnének, ez nem lehetne nagyobb az ár 2-3 százalékánál, és ebből a keretből szociális alapot lehetne képezni.

Bencsik János hozzátette: az október elsejével hatályba lépő miniszteri rendelet megakadályozhatja a távhőárak emelkedését, de árcsökkenés nem valószínű.