Az EKB felügyelete alá helyezné az európai nagybankokat Soros György

Soros György, magyar származású amerikai üzletember
Vágólapra másolva!
Új európai pénzügyi hatóság felállítását javasolta ismét Soros György. A magyar származású üzletember úgy véli, amíg egy ilyen intézmény létrejön, az európai nagybankokat az Európai Központi Bank felügyelete alá kellene helyezni.
Vágólapra másolva!

Három pontos tervvel állt elő Soros György az euróválság megoldására. A milliárdos amerikai befektető a Handelsblatt című német üzleti napilap csütörtöki számában megjelent írásában az euróválság megoldására három lépésre tett javaslatot.

Mindenekelőtt azt indítványozta, hogy az euróövezeti országok kormányai haladéktalanul állapodjanak meg egy új európai pénzügyi hatóság felállításáról. A közbülső időben - Soros második javaslata szerint - az európai nagybankokat az Európai Központi Bank (EKB) felügyelete alá kell helyezni, amiért azok cserébe egyfajta időben korlátozott garanciát kapnának. Harmadik lépésként pedig az Európai Központi Banknak az adós országok, mint például Olaszország és Spanyolország számára biztosítania kellene adósságaik rendkívül alacsony költségekkel történő ideiglenes refinanszírozásának lehetőségét.

Soros szerint ezek a lépések megnyugtathatnák a pénzpiacokat, Európa pedig időt nyerne egy növekedési stratégia kidolgozására. Soros az interjúban nem zárta ki a görög államcsőd lehetőségét. Utóbbinak nézete szerint két lehetséges áldozata lehet, mégpedig a bankok, valamint az olyan országok, mint Olaszország és Spanyolország államkölcsönei.