Betiltaná a hitelminősítők országértékeléseit az EU

tőzsdekrízis, gazdasági válság, válság, értékpapírpiac, deviza, BUX-index, Buda-Cash Brókerház, bróker
Vágólapra másolva!
A Financial Times Deutschland információi szerint az Európai Bizottság abból indul ki, hogy az országértékelések átmeneti leállítása védené legjobban a pénzügyi támogatásra szoruló országok érdekeit.
Vágólapra másolva!

A destabilizáló hatásoktól tartva az országértékelések betiltását tervezi az Európai Unió - értesült a Financial Times Deutschland. A német üzleti napilap csütörtöki tudósítása szerint egy erre vonatkozó tervezet fekszik a belső piaci biztos, Michel Barnier asztalán. A bizalmas dokumentumban a biztos javasolja: az Európai Unió új tőkepiaci felügyelete, az ESMA kapjon felhatalmazást az egyes országok fizetőképességével kapcsolatos értékelések "átmeneti" leállíttatására.

A német lap szerint az Európai Bizottság abból indul ki, hogy ez védené leginkább a pénzügyi támogatásra szoruló országok érdekeit. A tilalom ugyanis megakadályozhatná, hogy egy értékelés a lehető legrosszabb pillanatban negatív következményekkel járjon az adott ország pénzügyi stabilitására, és destabilizáló hatást gyakoroljon a világgazdaságra. Barnier - mint a lap írta - osztja azt a nézetet, amely szerint a hitelminősítők értékelése nem mindig a valós képet tükrözi, és ezért sürgeti a betiltás lehetőségét.

A hitelminősítőkre nyáron zúdítottak össztüzet az európai uniós vezetők, miután a Moody's júliusban agresszív lépésben egyszerre négy fokozattal, a befektetésre javasolt sáv alá rontotta Portugália adóskockázati besorolását.

A döntést élesen bírálta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, aki akkor azt mondta, hogy a leminősítés fokozza a spekulációs tevékenységet a piacon. Olli Rehn pénzügyi biztos szerint rosszul időzítették a leminősítést, ráadásul szerinte szinte kizárólag hipotéziseken alapul, nem tényeken.

Az EU igazságügyi biztosa júliusban a három nagy nemzetközi hitelminősítő szétdarabolására hívott fel. Viviane Reding úgy fogalmazott: "nem fogadható el, hogy egy három amerikai vállalatból álló kartell döntsön egész államok és állampolgáraik sorsáról".

A hitelminősítő piacot jelenleg három amerikai vállalat, a Moody's Investor Services, a Fitch Rating, illetve a Standard & Poor's uralja. A Moody's legutóbb szerdán Spanyolországot minősítette le.