Összeállt a lista az NGM-nél, hogy milyen feladatokat nem lát el jövőre az állam

Nemzetgazdasági Minisztérium, 2012-es költségvetés
Vágólapra másolva!
Az NGM szerint a tárcák felsorolták, hogy a sok tízmilliárd forintos spórolás érdekében milyen feladatok ellátását nem tudják biztosítani. A lista nem nyilvános.
Vágólapra másolva!

A tárcák összeállították a jövő évi költségvetési előirányzataik teljesítéséhez szükséges intézkedési terveiket - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI megkeresésére pénteken. A közlemény szerint az intézkedési terveket a minisztérium - ha kellett, több fázisban - egyeztette a tárcákkal, és ezek alapján a nemzetgazdasági miniszter elkészítette a kormány számára az előterjesztését, ez azonban nem nyilvános.

Mint az [origo] beszámolt róla, több minisztérium sem készítette el a múlt pénteki határidőre, így az e hét szerdai kormányülés előtt fél nappal az NGM felszólította a tárcákat, hogy küldjék el azt a listát, amely a jövőre ellátatlan feladatokat tartalmazza.

Ahogyan megírtuk, a költségvetéshez készített, de nyilvánosságra nem hozott összefoglalóban az szerepel, hogy nem biztosítanak forrást új programokra, "az ellátott feladatok felülvizsgálatával azokból határozott visszavonulásra kerül sor", korlátozzák a feladatellátáshoz nem feltétlenül szükséges beszerzéseket.

A költségvetési törvényjavaslat azzal kalkulál, hogy az állami feladatok mérséklésével, elhagyásával csaknem 75 milliárd forintot, a beruházási, fejezeti kezelésű előirányzatok egyedi csökkentésével pedig közel 65 milliárd forintot kell spórolni, azonban a költségvetés nem konkretizálja, milyen feladatokat hagy el, milyen fejlesztésekről mond le a kormány jövőre. A múlt heti kormányrendelet éppen azért született, hogy a tárcák segítségével feltöltsék tartalommal a feladatelhagyás jelszavát.

A leadandó feladatok megnevezése azért vált szükségessé információink szerint, mert a kormány tart attól, hogy az EU esetleg nem szünteti meg a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárást, és büntetéssel sújtja hazánkat.