"Brutális" a végtörlesztés az európai jegybank egyik vezetője szerint

Vágólapra másolva!
Brutálisnak nevezte a végtörlesztést az Európai Központi Bank egyik vezetője. Ewald Nowotny szerint a magyar devizahiteleseket segítő törvény meghozásával a magyar kormány "rossz útra lépett".
Vágólapra másolva!

"Gazdasági nonszensznek" nevezte a devizahitelesek magyarországi végtörlesztését az Európai Központi Bankot vezető tanács egyik tagja. Ewald Nowotny szavait a Bloomberg gazdasági lap internetes portálja ídézte pénteken. "Meg vagyok győzödve arról, hogy az a brutális út, amelyet Magyarország választott, rossz, ráadásul törvénybe ütköző" - mondta Nowotny.

Magyarország szeptember közepén fogadta el a devizahetelesek végtörlesztéséről szóló törvényt, amely kimondja, hogy aki december 31-ig bejelenti bankjánál az igényét a végtörlesztésre, az svájcifrank-hitelét 180 forintos, euróhitelét 250 forintos rögzített árfolyamon törlesztheti, a valós árfolyamtól való különbözetet pedig a bankoknak kell fedezniük. A Bloomberg emlékeztet, hogy csak a törvény életbe lépése óta 6,1 százalékot gyengült a forint az euróhoz képest.

Pénteken a végtörlesztésről Rogán azt mondta, "a magyar bankrendszer szereplői összejátszanak annak érdekében, hogy minél kevesebben tudjanak élni a lehetőséggel", kiskapukat keresnek a hitelezés alóli kibújásra. A politikus jelezte, hogy a gazdasági bizottság a hétfői ülésén már foglalkozni fog ennek a problémának a megoldásával. Vizsgálni fogja a thm-szabályozást és a referenciakamat bevezetésének a lehetőségét.