Lázár: Meg fogjuk törni a bankrendszer ellenállását

Lázár János, sajtótájékoztató
Vágólapra másolva!
Az adóbevételek növelését célzó ellenzéki javaslatokat is bírálta pénteki sajtótájékoztatóján Lázár János, a Fidesz-frakció vezetője és Rogán Antal, a képviselőcsoport gazdasági kabinetjének vezetője. Megerősítették, hogy a végtörlesztés szabályozásának pontosításán dolgozik a frakció, de a határidő meghosszabbítása nincs napirenden. Rogán szerint az ÁSZ költségvetési bírálata csak egy visszatérő fordulat.
Vágólapra másolva!

"Hétfőn a Fidesz parlamenti frakciója megkezdi a jövő évi költségvetésről szóló vitáját, amelyre meghívta Orbán Viktor miniszterelnököt és Matolcsy György gazdasági minisztert is" - jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Lázár János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, hozzátéve, hogy a vitán szót fognak ejteni a 2012. évi adótörvényekről is.

"Európa nagyon nagy gazdasági bajok előtt áll, ezért a magyar költségvetés feladata, hogy megvédje az ország pozícióit. Minél jobban húzzák a döntést az Európai Unió vezetői, annál inkább igaz, hogy a költségvetés országvédelmi jellege a legfontosabb" - jelentette ki Lázár János.

A frakcióvezető szerint kiemelten fontos a stabilitás és a takarékoskodás, mert a válságot "nemcsak túlélni, de meghaladni is" szeretné a kormány. Megerősítette, hogy a hiánycél tartása és az államadósság csökkenésének korábban kitűzött célja továbbra is céljai a várhatóan december közepén elfogadandó költségvetésnek. Lázár János azt is mondta, "2013-ra a magyar társadalom széles körei nyerni fognak a 16 százalékos egykulcsos személyi jövedelemadóval".

Rogán: Az ellenzék adót emelne

Rogán Antal, az országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke a tájékoztatón azt mondta, a költségvetés továbbra is az örökség kezelését tekinti egyik legfontosabb feladatának, ezért támogatja a frakció, hogy egy "bármilyen nagy vészhelyzetre" elegendő, 300 milliárd forintos tartalékkal készüljön a 2012. évi költségvetés.

Rogán megjegyezte, hogy a büdzséhez benyújtott ellenzéki javaslatok az adóbevételek növelésére koncentrálnak, így az MSZP 320 milliárd forinttal növelné az szja-ból, illetve 250 milliárddal a társasági adóból származó bevételeket. Az LMP pedig azt akarja, hogy a jövedéki adó és a cégautóadó emelése a kormány által javasoltnak a duplája, illetve a másfélszerese legyen, és a szállodák megadóztatását is javasolja. "Mindezt értelemszerűen nem tudjuk támogatni" - jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogy az utóbbi hetekben bejelentett adóemelések hogyan férnek össze a korábban célként kitűzött adócsökkentéssel, Rogán úgy reagált, hogy "természetes, hogy ha az élőmunkára kivetett adókat csökkentik valahol, akkor a fogyasztási jellegűeket növelik".

Kiskapuk a végtörlesztés ellen

Rogán Antal egy kérdésre válaszolva azt mondta, az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) a költségvetés kockázataira rámutató figyelmeztetése "állandó, visszatérő fordulata az ÁSZ költségvetési értékelésének", ezért nem ad okot aggodalomra.

A végtörlesztésről Rogán azt mondta, "a magyar bankrendszer szereplői összejátszanak annak érdekében, hogy minél kevesebben tudjanak élni a lehetőséggel", kiskapukat keresnek a hitelezés alóli kibújásra. A politikus jelezte, hogy a gazdasági bizottság hétfői ülésén már foglalkozni fog ennek a problémának a megoldásával. Vizsgálni fogja a thm-szabályozást és a referenciakamat bevezetésének a lehetőségét.

Az [origo] azon kérdésére, hogy pontosan kik dolgoznak a megoldási lehetőségeken, Rogán azt felelte, "például én", Lázár János pedig a Fidesz gazdasági munkacsoportját említette. "A magyar bankrendszer ellenállását meg fogjuk törni a végtörlesztés ügyében" - közölte Lázár János. Rogán Antal hozzátette, a végtörlesztési törvény alapelvein nem készülnek változtatni, az év végi határidőn sem, csak a feltételek pontosítását tervezik.

A frakcióvezető azt is mondta, hogy az eurózóna válságából adódó teendők nem lesznek hatással a sarkalatos törvények megalkotásának ütemére, annak lassítását semmi sem indokolja.