Adóvá alakítaná a tb-járulékot Rogán

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese
Vágólapra másolva!
A jövő évtől a munkabér 27 százalékát szociális hozzájárulás címén fizetné be a munkaadó, ha a parlament elfogadja Rogán Antal fideszes képviselő módosító indítványát. Az "új" adó a társadalombiztosítás munkaadói járulékát váltaná ki, lényege az lenne, hogy alkotmányjogilag ne lehessen a szociális járadékokhoz kötni a járulékot. Az ötlet nem új, a nyugdíjjáruléknál már felmerült "nyugdíjadó" néven.
Vágólapra másolva!

Szociális hozzájárulási adó címen, a munkabér 27 százalékát kitevő új adó bevezetését javasolja Rogán Antal a jövő évi adótörvényekhez szerdán beadott módosító indítványában - a javaslat a parlament honlapján olvasható.

A javaslat indoklása csak közvetetten említi, de Rogán indítványa azt célozza, hogy a társadalombiztosítási járulékot adó formára változtassa az állam. A járulék ugyanis egy olyan közteher, amelyhez az adófizető egy konkrét jogosultsága párosul: járulék után járadékra jogosult a fizető. Az adó ezzel szemben nem jogosít konkrét juttatásra, állami szolgáltatásra.

Rogán másik javaslata szerint a nyugdíjjárulék alapja legalább a minimálbér, míg az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék alapja a minimálbér másfélszerese legyen. A képviselő módosító indítványa az adóból befolyó összeget a nyugdíj- és az egészségbiztosítási alap, továbbá meghatározott elkülönített állami pénzalapok között osztaná meg.

Az új adó alapja a munkabér, amely után szja-előleget von le a munkaadó, de az adó alapjának el kell érnie a hónap első napján érvényes minimálbér 112,5 százalékát. A jövő évtől az szja-előleggel egy időben, a munkabér 27 százalékát szociális hozzájárulás címén fizeti be a munkaadó. Az egyéni vállalkozó, az őstermelő és az eva-alany vállalkozó pedig maga után fizeti az új adót. Aki már nyugdíjasként vállalkozik, annak nem kell fizetnie, viszont aki munka vagy tanulás mellett evás vállalkozó, annak az evaalap 4 százalékát kell megfizetnie ezen a címen.

Nem kell megfizetni az új adót a szerzői jogdíj, a szabadalmi díj után, nem fizet az európai parlamenti képviselő - de a magyar parlament képviselője igen - viszont a külföldre kiküldött magyar munkavállaló után fizetnie kell a munkaadójának. Az új adószabály azzal zárul, hogy lesz majd egy külön törvény, amely a társadalmilag hátrányos helyzetűekre, a munkanélkülieket foglalkoztatókra, illetve a pályakezdőket alkalmazókra kedvezményt engedélyez.

A járulékok átalakítása 2010 őszén is felmerült, akkor a nyugdíjak fedezetéül szolgáló járulékokat változtatták volna adóvá, amely miatt az új adó akkor "nyugdíjadó" néven forgott a köznyelvben.