PSZÁF: Több mint 23 ezren végtörlesztettek az első három hét alatt

Vágólapra másolva!
Harmincmilliárd forintot meghaladó veszteséget okoztak a bankrendszernek az első három hét alatt igénybe vett végtörlesztések - közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).
Vágólapra másolva!

A devizaalapú hitelek végtörlesztésének lehetőségét a 950 ezer devizaalapú lakáshiteles közül összesen több mint 23 ezren vették igénybe az első három hétben: ez 133,8 milliárd forint hitelállományt érintett, a bankrendszernek pedig 33,4 milliárd forint veszteséget okozott - mondta Szász Károly, a PSZÁF elnöke csütörtökön.

Az érintett időszakban ezen felül több mint 43 ezren igényelték a végtörlesztést, az aktuális árfolyamon számolva 295,7 milliárd forint hitelre - mondta a felügyelet elnöke, aki hozzátette: ez összesen 71 milliárd forint további veszteséget okoz a bankrendszernek.

Matolcsy György egy csütörtöki megbeszélés után azt mondta, hogy új szakaszt nyitott a kormány a Magyar Bankszövetséggel folytatott együttműködésben. Ez elsősorban "a növekedési fordulat pénzügyi forrásokkal történő megalapozását célozza" - a nemzetgazdasági miniszter ezzel arra utalt, hogy a gazdasági növekedéshez szükség van a banki hitelezésre.