Nem devizahitelt vállal át az állam a várpalotai polgármester szerint

Vágólapra másolva!
Nincs devizában fennálló tartozása Talabér Márta szerint a Veszprém megyei települések által létrehozott környezetvédelmi társulásnak, ezért azt nem is lehet átvállalni. A polgármester azt mondta, hogy egy létező forintkölcsön-követelés tőke- és kamatösszegét engedi el a társulásnak az állam.
Vágólapra másolva!

Nem vállalja át a várpalotai térség devizahitelét a magyar állam, miután azt az állam már a 2000-es évek elején kifizette a japán fejlesztési banknak, azzal a feltétellel, hogy később azt a települések visszafizetik- mondta el Talabér Márta az [origo]-nak csütörtökön délután. Talabér szerint, ha a parlament jóváhagyja, akkor ez utóbbi adósságot engedheti el a parlament. Mint mondta, devizában fennálló adósságról évek óta nincs szó, a Várpalota és régiója környezetvédelmi rehabilitációs program forintban tartozik a magyar államnak.

Csütörtökön délelőtt az MTI olyan hírt adott ki, amely szerint az állam teljes egészében átvállalja a hét Veszprém megyei település alkotta céltársulás 2019-ig esedékes, összesen hárommilliárd forintos jenhitelét.

Talabér szerint nem új keletű kérdés az adósság esetleges elengedése, már a 2000-es évek eleje óta tárgyal róla a várpalotai térség az állammal. Várpalota fideszes polgármestere szerint az adósság elengedésének oka az, hogy Magyarország Európai Unióba való belépése óta jóval kedvezőbb pályázati lehetőségek nyíltak meg a magyarországi települések előtt, más városokban minimális önrésszel hasonló beruházásokat valósítottak meg anélkül, hogy az adott települések teljesen eladósodtak volna.

Várpalota és további hat település - Berhida, Pétfürdő, Öskü, Ősi, Tés és Balatonalmádi - 1995-ben a japán fejlesztési bank által finanszírozott hitelből jelentős környezetvédelmi beruházást hajtott végre, megszüntették a bányászati és egyéb ipari tevékenységből eredő környezeti károkat, szennyvíztisztító- és csatornahálózatot építettek.