Ismét címlapján aggódik Magyarországért a WSJ.com

Vágólapra másolva!
A Wall Street Journal amerikai üzleti lap hétfő után kedden is egy internetes oldalának címlapjáról elérhető cikkben foglalkozott Magyarország sérülékenységével. Ezúttal a jegybank kedden kiadott közleményét ismerteti az újság, az MNB helyzetértékeléséből egyebek mellett azt idézve, hogy a gyengülő forint egyre sebezhetőbbé teszi az országot, ezért szükségesé válhat a kamatemelés.
Vágólapra másolva!

A felerészben a lap egyik magyar tudósítója által jegyzett cikk felidézi az elmúlt napok kedvezőtlen fejleményeit, a hiteminősítők közelgő leminősítést sejtető figyelmezetetéseitől (Fitch Ratings, S&P) a sikertelen államkötvény-aukciókon és a zuhanó részvényárfolyamokon át egészen a forint hétfőn elért mélypontjáig.

Megszólal az Investec Asset Management egyik feltörekvő piaci portfóliómenedzsere, Michail Diamantopoulos, aki szerint Magyarország megint az e piacon érdekelt befektetők figyelmének középpontjában van, a kormány által bevezetett "nem ortodox, vitatott intézkedések sora" miatt - mint például a válságadók és a végtörlesztési törvény.

"Úgy látom, fordulatot egyedül egy új IMF-megállapodás hozhatna, de az még mindig nagyon távolinak tűnik"- idézi a cikk Timothy Asht, a Royal Bank of Scotland régióval foglalkozó közgazdászát, aki azt is hozzátette, hogy nem számít kamatemelésre a jegybank részéről. Ash vélhetően arra utalt, hogy Szijjártó Péter, Orbán Viktor miniszterelnök szóvivője hétfőn megerősítette, a kormány nem kér az IMF hiteléből.