Elkerülheti a leminősítést az IMF-fel a háta mögött Magyarország elemzők szerint

Vágólapra másolva!
Ha sikerül megállapodást kötni az IMF-el, elképzelhető, hogy Magyarország megtarthatná jelenlegi adósbesorolását és nem kerülne bóvli kategóriában állítja több londoni elemzőház közgazdásza. Az [origo] csütörtöki információja szerint ezzel szemben már akár pénteken leminősítheti a Standard&Poor's Magyarországot
Vágólapra másolva!

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni elemzőinek értékelése szerint nem várható, hogy az előző napi bejelentést gyors megállapodás követi. A ház várakozása szerint a tárgyalások nehezek lesznek, mivel a kormány valószínűleg megpróbálja korlátok közé szorítani a jövőbeni IMF-programhoz kötődő feltételeket, és törekedni fog az IMF-fel történő újbóli kapcsolatfelvétel "politikai árának minimalizálására is".

A GS szerint azonban egy hiteles IMF-programmal Magyarország elkerülheti a mind lassabb növekedéshez társuló egyre erősebb költségvetési megszorítások "ördögi spirálját".

A Goldman Sachs londoni szakelemzői szerint emellett egy ilyen program - vagy "legalábbis az arról szóló hiteles megállapodás" - hozzájárulhat annak elkerüléséhez is, hogy Magyarország államadós-osztályzata a befektetésre már nem ajánlott kategóriába kerüljön át, az IMF-egyezség ugyanis javíthatja a gazdaságpolitika kiszámíthatóságát.

A GS londoni közgazdászai értékelésükben kiemelték, hogy a kiszámíthatósági tényező volt az egyik oka a Fitch Ratings és a Standard & Poor's múlt hétvégi negatív hitelminősítői lépéseinek.

A Fitch egy hete az addigi stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra változtatta a befektetési ajánlású sáv alsó szélén lévő, "BBB mínusz" szintű magyar adósosztályzat kilátását, az S&P pedig negatív kihatású megfigyelés alá vette az általa Magyarországra érvényben tartott, ugyancsak "BBB mínusz" besorolást.

Az [origo] ezzel szemben kormányzati körökből származó információi szerint Matolcsy György minisztériuma arra reagált, hogy a világ legnagyobb hitelminősítő csoportja, a Standard and Poor's csütörtökön jelezte a kormánynak, hamarosan bejelenteni Magyarország leminősítését.

A kamatemelés is elkerülhető lehet

Az IMF-tárgyalások a bejelentés napján nyilatkozó londoni elemzők egyöntetű véleménye szerint is elejét vehetik a magyar leminősítésnek. Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) bankcsoport londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének vezetője a tárgyalási szándékról csütörtökön közzétett bejelentés után úgy vélekedett, hogy a tárgyalások hírével Magyarország "időt nyerhet a hitelminősítőknél", és elképzelhető, hogy a hitelminősítők - ha szándékukban állt a magyar adósosztályzat rontása - ezt a döntésüket most elhalasztják.

Neil Shearing, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-befektetési elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piaci főközgazdásza az MTI-nek a csütörtöki bejelentés után szintén azt mondta, hogy elképzelhetőnek tartja a hitelminősítői döntések halasztását.

Ugyanígy vélekedtek az HSBC bankcsoport londoni elemzőrészlegének felzárkózó piaci szakértői, akik szerint az IMF-nek ugyan nyilatkoznia kell még a lehetséges megállapodás mibenlétéről, de ha az egyezség létrejön, az elégséges lehet a befektetési ajánlású magyar államadós-besorolások megőrzéséhez, és akár a jegybanki kamatemelések elkerüléséhez is.

Csökken magyar kockázat

Az előző napi jelentős csökkenés után pénteken is a 600 bázispontos határ alatt volt a magyar államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása. Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar kormánykötvények nem teljesítővé válásának rizikójára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama az 590,1 bázispontos előző záró után 586 bázispont környékén mozgott a pénteki londoni kereskedésben.

A hét első felében mértek jóval 610 bázispont feletti magyar CDS-középárfolyamokat is a londoni piacon.

A péntekre kialakult magyar CDS-díjszabás azt jelenti, hogy a magyar törlesztési leállás elleni határidős biztosítási tranzakciók éves középárfolyama most hozzávetőleg 586 ezer euró minden 10 millió euró magyar szuverén adósságra, 30 ezer euróval olcsóbb a hét eleji díjszabásoknál.

A magyar CDS-árazás 2009 márciusában - a Lehman Brothers amerikai nagybank 2008. őszi bukása után indult globális pénzügyi válság kiteljesedésének idején - érte el legutóbbi csúcsát, 630 bázispontos középárfolyammal.