Szapáry már tavaly nyáron újfajta IMF-megállapodásról beszélt

Vágólapra másolva!
Már tavaly nyáron egy olyan elővigyázatossági hitelmegállapodás megkötését vetítette előre Szapáry György - akkor még Orbán Viktor miniszterelnök gazdaságpolitikai főtanácsadója -, amilyenről, az eddigi nyilatkozatokból ítélve, most a kormány tárgyalni fog a Nemzetközi Valutaalappal (IMF).
Vágólapra másolva!

A jelenleg washingtoni nagykövetként dolgozó Szapáry ezt még az előtt mondta, hogy a kormány Magyarország pénzügyi függetlenségére hivatkozva bejelentette, hogy nem hosszabbítja meg az IMF-fel még a Gyurcsány-kormány által kötött előző készenléti hitelszerződést.

Szapáry 2010. június végi nyilatkozatában azzal indokolta egy ilyen újfajta megállapodás létjogosultságát, hogy a kormánynak nem áll szándékában pénzt lehívni, mert fizetőképes, "de egy ilyen megállapodás erősítené a piacok bizalmát, ami megjelenhet alacsonyabb kockázati felárakban, azaz a magyar állam olcsóbban juthatna kölcsönhöz a külföldi piacokon". Kormánypárti politikusok most lényegében ugyanezzel indokolják az IMF-hez való visszatérést.

Szapáry 1990-től 1993-ig az IMF magyarországi megbízottja volt. Később kétszer is (1993-1999, 2001-2007) alelnök volt a Magyar Nemzeti Bankban.