A Raiffeisen Bank nem tart a GVH kartellvizsgálatától

Vágólapra másolva!
Herbert Stepic, a Raiffeisen Bank International vezérigazgatója szerint nem volt szükség arra, hogy a magyar bankok egyeztessék a jelzáloghitelek kamatait, így "gond nélkül állnak" a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálata elé.
Vágólapra másolva!

Nem állapodott meg egy piaci szereplővel sem a magyarországi jelzáloghitelek kamatairól a Raiffeisen Bank - mondta Herbert Stepic csütörtökön Bécsben. A Raiffeisen Bank International vezérigazgatójának elmondása szerint az egyeztetésre nem is volt szükség. Mint mondta, "a rendes piaci feltételeket vettük számításba, gond nélkül állunk a vizsgálat elé".

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerdán jelentette be, hogy vizsgálatot indított hét magyarországi pénzintézetnél a lakossági jelzáloghitelek kamatának egy időben végrehajtott, jelentős mértékű emelése miatt, aminek valószínű magyarázata a hatóság szerint a bankok közti megállapodás. Az eljárás az OTP Bankot, az Erste Bank Hungaryt, az MKB Bankot, a Raiffeisen Bankot, a CIB Bankot, az Unicredit Bank Hungaryt és a Fundamenta-Lakáskasszát érinti.

Az MTI megkeresésére három pénzintézet: az Erste Bank Hungary, a Fundamenta-Lakáskassza és az OTP Bank is megerősítette a vizsgálat tényét, de annak lezárásáig nem kívánnak nyilatkozni. Az OTP Bank közölte: mindenben együttműködik a hatósággal, egyúttal a leghatározottabban visszautasítja a vizsgálat alapját képező vádat.

Nem vonul ki a bank Magyarországról

Herbert Stepic arról is beszélt, hogy bár elképzelhető, hogy a Raiffeisen Bank kivonul a térség egy-két országából, de nem lát okot arra, hogy elhagyja Magyarországot. Konkrét országokat nem nevezett meg, csak annyit mondott, hogy olyan piacokról lehet szó, amelyek kevés bevételt hoznak, illetve olyan országokról, amelyek hosszú távon gyenge fejlődési kilátással rendelkeznek. "Magyarország előreláthatóan nem tartozik ezek közé" - tette hozzá.