Vágólapra másolva!
A gazdasági válság kitörése után elért rekordot is megdöntötte a magyar csődkockázat, miután Magyarországot a Moody's hitelminősítő leminősítette a péntekre virradó éjjel. Az általánosan romló piaci hangulatban nagyot drágultak egyes központi eurótagállamok CDS-díjszabásai is.
Vágólapra másolva!

Árfolyamrekordokat döntöttek pénteken a londoni piacon Magyarország és több központi euróövezeti gazdaság államadósság-törlesztési kockázatának biztosítási tranzakciói, tükrözve egyrészt a Moody's Investors Service által Magyarországra éjjel bejelentett leminősítést, másrészt az euróövezeti országok adósságválságával kapcsolatos piaci félelmek újabb felerősödését.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar szuverén kötvények nem teljesítővé válásának kockázatára köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a péntek délutáni londoni kereskedésben 644 bázispont környékén mozgott a 603,8 bázispontos előző esti záró után. Ez azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró magyar szuverén adósságra jelenleg hozzávetőleg 644 ezer euró éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztésbiztosítási tranzakciókat a londoni piacon.

A magyar CDS-árazás 2009 márciusában - a Lehman Brothers amerikai nagybank 2008. őszi csődje után indult globális pénzügyi válság kiteljesedésének idején - érte el előző csúcsát, 630 bázispontos középárfolyammal az irányadó ötéves kötvényfutamidőre. A CDS-tranzakciók árazásai jelzik, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak. Minél magasabb az aktuális CDS-díjszabás, a piaci szereplők annál nagyobbnak tekintik az érintett szuverén vagy cégadós törlesztésképtelenné válásának halmozott távlati rizikóját.

Az általánosan romló piaci hangulatban ugyanakkor rekordokra drágultak egyes központi eurótagállamok CDS-díjszabásai is a pénteki londoni kereskedésben.

A CMA adatai szerint a német kormánykötvények CDS-középárfolyama 11 bázispontos drágulással 122 bázispont közelébe emelkedett, ami rekord az euróövezeti kockázati megítélés alapmércéjének tekintett Németország esetében.

Különösen feltűnő, hogy a német CDS-kontraktusok jóval drágábbak az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság, Nagy-Britannia törlesztésbiztosítási tranzakcióinál: a brit CDS-középárfolyam az összehasonlítható futamidőre 110 bázispont alatt járt a pénteki londoni kereskedésben.

Szintén rekordra, 420 bázispont fölé emelkedett pénteken a londoni piacon Belgium CDS-kontraktusainak díjszabása.