Többet várnak Magyarországtól az elemzők, mint az IMF-tárgyalást

IMF, International Monetary Fund, Nemzetközi Valutaalap
Vágólapra másolva!
Reformokra ösztönözheti Magyarországot a Moody's leminősítése egy Reutersnak nyilatkozó elemző szerint. A Bloomberg írásában megjegyezte, hogy 15 év után Magyarország elvesztette befektetési fokozatú minősítését. Egy másik elemző szerint a leminősítés ténye nem volt meglepő, viszont annak időzítése már inkább.
Vágólapra másolva!

A leminősítés reformokra ösztönözheti Magyarországot - nyilatkozta Charles Robertson, a Renaissance Capital vezető közgazdásza a Reuters hírügynökségnek azt követően, hogy a Moody's Investors Service megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású adósbesorolást.

"A leminősítés annak a reformpolitikának ad támogatást, amelyek eredetileg is befektetési kategóriába emelte Magyarországot" - fogalmazott Charles Robertson.

A Reuters Budapestről keltezett anyagában utalt arra, hogy Magyarország a múlt héten a Nemzetközi Valutaalaphoz fordult készenléti hitelt kérve, miután a forint árfolyama rekordmélységbe zuhant az euróval szemben. Charles Robertson arről azt mondta a brit hírügynökségnek, hogy az IMF-megállapodás múlt heti bejelentése már nem tudta megakadályozni leminősítést, mert túl későn jött. A Moody's leminősítése ugyan nem volt váratlan, csak az időzítése - tette hozzá. Úgy vélte, Magyarország számára az jelenthetne kiutat, ha az EKB és az IMF közös akcióval tenne lépéseket az euróövezet stabilizálására.

A Bloomberg gazdasági hírügynökség is beszámol a Moody's lépéséről. A Simon Zoltán neve alatt jegyzett írás szerint 15 év után Magyarország elvesztette befektetési fokozatú minősítését, miközben a kormány arra törekszik, hogy visszaszerezze a befektetői bizalmat, melynek érdekében az IMF-hez és az EU-hoz fordult. A lap arról is ír, hogy a forint a világ legrosszabbul szereplő valutája volt az elmúlt hat hónapban az euróval szemben, miután 14 százalékkal csökkent az értéke, és novemberben rekord alacsony, 317,92 forintos szintre gyengült.

Simon Quijano-Evans, az ING Bank elemzője szerint a Moody's időzítése nem is jöhetett volna rosszabbul, mert az USA-ban hálaadás miatt hosszú hétvége van, így a likviditás sokkal kisebb - közölte az Financial Times blogja. Ez azt jelenti, hogy a piacon lévő kevesebb pénzmennyiség nagyobb mozgást tud előidézni.

A Financial Times blogja arról is ír, hogy a Moody's lépése aligha okozott megleptést, mely ráadásul erős bírálatot fogalmaz meg a kormány múlt hónapokban folytatott gazdaságpolitikájára. Az írás szerint bár a kormány az IMF-hez fordult, a befektetők még nem bíznak a gazdasági irányvonalában. Megjegyzik, hogy 1996-ban Magyarország volt az első posztkommunista ország, mely megkapta a biztonságos befektetési minősítést egy nemzetközi intézettől.

Peter Attard Montalto, a Nomura londoni elemzője szerint a Moody's döntése a várakozásoknál kissé korábban érkezett, de önmagában nem meglepetés. "A hitelminősítő helyesen rámutat a fenntarthatóság hiányára, tekintettel a várható alacsony gazdasági növekedésre" - írja Montalto. A Nomura elemzője úgy értelmezi a Moody's közleményét, mely a csökkenő növekedési várakozásokat említi, hogy teljes gazdaságpolitikai fordulatra van szükség ahhoz, hogy Magyarország elkerülje az újabb leminősítéseket. Az elemző szerint ugyanakkor egy IMF-megállapodás még nem akadályozza meg azt.

A MarketWatch is címlapon hozza a Magyarország leminősítéséről szóló hírt. Az amerikai gazdasági portál idézte a Moody's közleményét a döntésének főbb okairól. Eszerint nagy a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy Magyarország teljesíteni tudja-e a költségvetési konszolidáció és az adósságcsökkentés középtávú célkitűzéseit, a magyar gazdaság egyre korlátozottabb növekedési kilátásai miatt.

A Wall Street Journal az ázsiai tőzsdezárásról szóló hírben megemlítette a Moody's lépését, és megjegyezte, hogy csütörtökön a Fitch sorolta a bóvli kategóriába egy másik EU-tagállamot, Portugáliát.

Weinhardt Attila, a Portfolio.hu elemzője a köztévé reggeli műsorában azt mondta, hogy a leminősítés felgyorsíthatja a kormány tárgyalásait a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). Az elemző arra is felhívta a figyelmet, hogy egy IMF-megállapodás mellett már nem lehetne olyan intézkedéseket hozni, mint a devizahiteles mentőcsomag.

A Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken reggel kiadott közleményében azt írja, hogy a Moody's értékelésének semmilyen valós alapja nincs, és a magyar kormány nem tudja azt másképp értelmezni, mint a Magyarország elleni pénzügyi támadások részeként.

Londoni elemzők biztosra veszik a kamatemelést

Biztosra vehetőnek nevezték a magyar jegybanki kamatemelést londoni felzárkózó piaci elemzők azután, hogy a Moody's lerontotta a magyar kormánykötvény-besorolásokat.

A 4cast nevű pénzügyi elemzőcég közgazdászai szerint a lépéssel "gyakorlatilag eldőlt", hogy az MNB emeli jelenleg 6 százalékos alapkamatát. Ők a jövő hétre fél százalékpontos emelést jósolnak. A ház szerint a kérdés most inkább az, hogy a nagy külföldi kötvénybefektetők elkezdik-e jelentősebb mértékben megnyirbálni pozícióikat. "Ezen a héten ugyan már nincs elsődleges forgalmazói aukció, de a jövő heti ajánlat értékesítése kemény feladat lesz" - vélekedtek a 4cast elemzői.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) bankcsoport londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének vezetője pénteki értékelésében "érdekes kettősségnek" nevezte a Moody's és a Standard & Poor's Magyarországgal kapcsolatos lépéseit. Az S&P előző nap februárig adott időt a kormánynak az IMF-megállapodás elérésére, a Moody's azonban a jelek szerint azon a véleményen van, hogy "az IMF-megállapodás körüli hangulatzene egyszerűen nem meggyőző" - fogalmazott az RBS vezető londoni elemzője.