"Egy kicsit érződött Orbánon és Matolcsyn, hogy meg vannak ijedve"

Orbán Viktor miniszterelnök beszélget a tizenegy vezető közgazdásszal folytatott egyeztetés előtt a résztvevőkkel a Miniszterelnökségen
Vágólapra másolva!
A kormányfő és a nemzetgazdasági miniszter tényleg azt hiszi, hogy rosszindulatú spekulánsok rontottak neki Magyarországnak, de mi elmondtuk nekik, teljesen rossz ez a nézőpont, nem így működik a pénzügyi világ - az [origo] információi szerint a kulisszák mögött ez történt azon a megbeszélésen, amelyen tizenegy közgazdászt kérdezett meg Orbán és Matolcsy. A miniszterelnök alapvető gazdasági kérdések megértésében is kérte a szakemberek segítségét. A személycsere szükségességét is felvetették a meghívottak, de az amúgy jó hangulatú találkozón erre nem reagáltak a házigazdák.
Vágólapra másolva!

A kormányfő nagyon érdeklődő volt, meg akart érteni különféle dolgokat, mint például azt, hogyan működnek a hitelminősítők, milyen csatornákon és időtávon hat a jegybanki kamatpolitika, kérdezett a spekulációról és a banki dolgokról - mondta az [origo]-nak annak a találkozónak az egyik résztvevője, amely Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, valamint tizenegy közgazdász között zajlott pénteken délután. A hosszú, több mint háromórás megbeszélésen jelen levő szakemberek közül kettővel sikerült beszélnünk, akik a téma érzékenységére való tekintettel név nélkül meséltek az ott történtekről.

Egyikük úgy festette le a konzultációt, mint ami kifejezetten jó hangulatú volt, valódi beszélgetés alakult ki, a jelen levők igyekeztek a lehetőségeket felvázolni, beszéltek az elkövetett hibákról, helyzetképet adtak az európai adósságválság állásáról. A "tizenegyekkel" szeptember elején ült le először Orbán és Matolcsy, azon a találkozón nem volt annyira oldott a hangulat, mint a mostanin, akkor a kormányfő és minisztere jórészt jegyzeteltek csak, alig-alig kérdeztek vissza, szinte semmiféle reakciót nem adtak a tanácsokra, meglátásokra. A mostani megbeszélésen inkább meg akarták érteni a helyzetet, azt, hogy miért büntetnek minket ennyire a piacok - érzékeltette egyik forrásunk.

Az jött le a beszélgetésből, hogy Orbán vagy Matolcsy komolyan azt hiszi, valamilyen rosszindulatú pénzügyi körök, rejtőzködő spekulánsok megtámadták Magyarországot, be akarják dönteni, de mi elmagyaráztuk, hogy teljesen téves ez a nézőpont, rossz szemüvegen keresztül nézik a világot - festette le Orbánék hozzáállását ehhez a kérdéshez az egyik közgazdász. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Moody's leminősítésére kiadott közleményében is spekulációs támadásról beszél, a szerdai kormányülésen pedig nemzetbiztonsági vizsgálat lefolytatását rendelte el a kabinet, mert szerinte spekulánsok mentek neki a forintnak.

A tanácskozást nem sebtiben hívták össze, semmi köze nem volt az időzítésnek a Moody's csütörtök esti leminősítéséhez, amivel bóvli kategóriába vágta le a magyar adósságot. Két résztvevő is azt állította, pár héttel ezelőtt már lefixálták a találkozó időpontját. A mostani alkalmat egy újabb követi majd, ezt jelezte a kormányfő és "jobbkeze", de hogy mikor, az nem dőlt el.

A személyi konzekvencia levonását megkerülték

"Csak egy kicsit érződött Orbánon és Matolcsyn, hogy meg lennének ijedve a kialakult helyzet miatt, de egyáltalán nem pánikoltak" - számolt be az első közgazdász. "Látszott, hogy a helyzet komolyságával tisztában vannak."

Azt szinte mindenki kihangsúlyozta, állította forrásunk, hogy az IMF-fel meg kell állapodnia a kormánynak és a bankokkal, a Bankszövetséggel ki kell egyeznie. Orbánék jelezték, ez a határozott céljuk.

Másik forrásunk elmondta, hogy ahogyan nem kerülték meg a közgazdászok, hogy rámutassanak a szerintük szerencsétlen lépésekre (a hirtelen bevezetett válságadókra vagy a banki hitelezést lefagyasztó végtörlesztésre), néhányan feszegették azt is, hogy le kellene vonni a személyi konzekvenciákat. Erre azonban az asztal másik oldalán ülő, megcélzott személy, Matolcsy György nem reagált, ahogyan Orbán sem.

A tizenegyek

A tanácskozáson részt vett Járai Zsigmond, az első Orbán-kormány pénzügyminisztere, majd 2000 és 2007 között a jegybank elnöke, most a CIG Pannónia Biztosító felügyelőbizottságának elnöke. Szintén meghívást kapott Szapáry György washingtoni magyar nagykövet, aki tavaly Orbán Viktor főtanácsadója volt, és Auth Henrik is, aki Járai jegybankelnöksége alatt az MNB alelnöke volt.

Ott volt még Arnold Mihály, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökhelyettese; Szász Károly PSZÁF-elnök; Csaba László, a CEU tanára; Barcza György, a K&H Bank vezetőelemzője; Bod Péter Ákos, a Corvinus Egyetem tanára; Hamecz István, a jegybank volt fő közgazdásza; az OTP Alapkezelő vezérigazgatója; Töröcskei István, az Államadósság Kezelő Központ nemrég kinevezett államtitkára, Soós Lőrinc, a Magyar Statisztikai Társaság elnöke.



A találkozó után Matolcsy György sajtótájékoztatót tartott. A tárcavezető elismerte, hogy a korábban gondoltnál kisebb, fél-egy százalék közötti gazdasági növekedést várnak jövőre, és hogy decemberben kezdődnek az IMF-fel a tárgyalások egy elővigyázatossági hitelkeretről. A sajtótájékoztatón elhangzottakról bővebben itt olvashat.

Matolcsy felkészítette a kormányt, hogy nem úsztuk meg

Az [origo] információi szerint kormányzati körökben nem váltott ki akkora meglepetést a Moody's lépése, mint egy héttel korábban az, amikor egy másik hitelminősítő, a Standard & Poor's a leminősítéssel fenyegette meg a Nemzetgazdasági Minisztériumot. A szerdai kormányülésen, amelyen Matolcsy György röviden beszámolt az IMF-fel kezdett tárgyalások részleteiről is, úgy tudjuk, a miniszter egyértelművé tette, hogy "nem ért még véget a kormány vesszőfutása". Bár leminősítésről konkrétan nem voltak információi a miniszternek, azt elmondta, hogy "Magyarország azt még nem úszta meg", vagyis az ország "bóvliba sorolása" gyakorlatilag bármikor előfordulhat, a kormánynak arra fel kell készülnie.

Matolcsy információink szerint egyébként nem kommunikációs sablonnak szánta, hanem komolyan gondolja, hogy - ahogyan 2008-ban - "bizonyos külső körök" spekulációs céllal, kívülről próbálják gyengíteni az országot, a kérdést ezért is tárgyalta a kormány mellett a nemzetbiztonsági kabinet is, és ezért kérték a nemzetbiztonsági szakszolgálatok segítségét is az ügy hátterének felderítéséhez. Arról, hogy a leminősítés milyen módon befolyásolja az IMF-fel kezdett tárgyalásokat egy az egyeztetésekre rálátó forrás azt mondta: "minden szempontból sötétben tapogatózunk", olyan gyorsasággal változnak a körülmények, hogy nem látjuk, hogy mi jön még, és az IMF is most alakítja át a finanszírozási rendszerét.