Támadásként értelmezi a Moody's lépését a kormány

Újabb IMF megállapodás, tárgyalások, Fidesz frakció
Vágólapra másolva!
A Nemzetgazdasági Minisztérium reggeli közleménye szerint semmilyen valós alapja nincs a Moody's értékelésének, ugyanis a folyó fizetési mérleg szuficites idén, az uniós tagság óta először sikerül 3 százalék alá szorítani a hiányt.
Vágólapra másolva!

Mivel a Moody's értékelésének semmilyen valós alapja nincs, a magyar kormány nem tudja azt másképp értelmezni, mint a Magyarország elleni pénzügyi támadások részeként - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken reggel.

A minisztérium szerint azért nincsen alapja, mert az elmúlt másfél éves időszakban a magyar gazdaság legtöbb területén, minden külső nehézség ellenére kifejezetten kedvező irányú változás következett be. Az NGM szerint 2011-ben többlettel zár majd a magyar költségvetés, a folyó fizetési mérleg szuficites, 2011-ben 7 éves Európai Uniós tagságunk óta először sikerül 3 százalék alá szorítani a hiányt - olvasható a közleményben.

A minisztérium közleménye szerint "a forint gyengülését nyilvánvalóan sem a magyar gazdaság teljesítménye, sem a költségvetés állapota nem indokolja, annak hátterében így csak egy Magyarország elleni spekulációs támadás állhat, amihez épp az ilyen, szakmailag megalapozatlan hitelminősítői vélemények adnak táptalajt".

Rogán szerint van egy helyes megállapítása a Moody's-nak

"Nem tartom indokoltnak a Moody's lépését, mert Magyarország fundamentumai nem rosszak, sőt jobbak, mint néhány környező országé" - mondta Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke a TV2 Mokka című műsorában péntek reggel. Rogán szerint a magyar államháztartási hiány nem vethető össze például portugállal, vagy a görögországival, ahol 7-9 százalékos államháztartási hiányt kell csökkenteni, míg Magyarországon a hiány 3 százalék.

A gazdasági bizottság elnöke szerint a Moody's ugyanakkor helyesen állapította meg, hogy van egy súlyos örökség, mind az államnál, mind a családoknál óriási devizaadósság halmozódott fel, de - mint fogalmazott - az elmúlt másfél évben a kormány mindent megtett, hogy ennek a kockázatát mérsékelje. "Azt érezzük, hogy hetek óta egy koncentrált és erős támadássorozat folyik a forint ellen, s úgy gondolom, hogy a Moody's lépése, amit nem tartok indokoltnak, ebbe a körbe tartozik" - fogalmazott a Fidesz politikusa.