Elitklubot hozna létre Merkel és Sarkozy

Angela MERKEL  és Nicolas SARKOZY G20 csúcstalálkozó, válságtanácskozás, eurózóna
Vágólapra másolva!
Új stabilitási paktumot, szigorúbb szabályokat kíván megkötni Németország és Franciaország a takarékosságra hajlandó euróövezeti államokkal. Kétsebességes euróövezet jöhet létre.
Vágólapra másolva!

Betelt a pohár Angela Merkel és Nicolas Sarkozy számára, ezért berlini lapértesülés szerint a német kancellár és a francia államfő az euróválság megoldása érdekében villámgyors ütemben drasztikus intézkedésekhez folyamodna, és szükség esetén egyfajta elitklubot hoznának létre az euróövezeten belül.

A Welt am Sonntag című újság arról számolt be, hogy Merkel és Sarkozy már meg is állapodott a szükségesnek vélt intézkedésekről, illetve a menetrendről. Eszerint a kancellár és francia partnere mielőbb egy új stabilitási paktumot kíván kötni azokkal az euróövezeti tagállamokkal, amelyek készek a szigorú takarékosságra, és nem hajlandó várni valamennyi uniós tagállam megegyezésére.

A lap tudósításából kitűnt, hogy Angela Merkel és Nicolas Sarkozy a közös javaslatok előterjesztésével nem várná meg az Európai Tanács december 8-i csúcstalálkozóját, hanem javaslatait már a jövő héten ismertetni akarja. Mindez magában foglalja, hogy szükség esetén egyfajta elitklub jönne létre az euróövezeten belül. Az úgynevezett "szupereurópaiak" klubjára külön rendelkezések vonatkoznának.

Mindez - mint az újság értesült - a schengeni megállapodáshoz hasonlítana, azaz az "elit" országokat külön rendelkezések kötnék. Mégpedig közöttük egy olyan megállapodás jönne létre, amely szigorú deficitkorlátokat irányozna elő, továbbá közvetett ellenőrzési jogokat biztosít a nemzeti költségvetések esetében. Ezt tartalmazná az új stabilitási paktum, és létrejönne a takarékossági intézkedésekre kész országok koalíciója.

Német kormányforrások szerint Merkel és Sarkozy mindezzel demonstrálni kívánja eltökéltségét az adósságválság mielőbbi megoldására. A két vezető azt reméli, hogy mindez már a jövő év elején életbe léphet.

Kétsebességes eurózóna

A terv magában foglalja az Európai Központi Bank (EKB) nagyobb szerepvállalását a válság elleni harcban. Mindezt Németország, illetve személy szerint Merkel kancellár mostanáig hevesen ellenezte, a jelek szerint azonban kezdi feladni erre vonatkozó szembenállását. Az EKB ugyanakkor megőrizné függetlenségét, az országok semmilyen utasítást nem adhatnának.

Az idézett források utaltak arra is, hogy Németország és Franciaország immár együttesen áll ki az európai szerződések módosításának szükségessége mellett. Berlin és Párizs szerint ez nem húzódhat el, legfeljebb egy évet vehet igénybe. A már említett stabilitási paktummal ugyanakkor a német kancellár és a francia államfő közvetett nyomást kíván gyakorolni azokra az országokra, amelyek ellenzik a szerződések módosítását.

A Welt am Sonntag által idézett szakértők szerint Merkel és Sarkozy javaslataiban még több tisztázatlan dolog van, azok azonban egyértelműen jelzik, hogy a német kancellár és francia kollégája határozottan kézben akarja tartani az irányítást. Akár olyan áron is, hogy egy "kétsebességes" euróövezet jön létre.

Az Európai Unió jelenleg érvényben lévő alapszerződése lehetővé teszi a "fokozott együttműködést" legalább 9 tagállamot mozgósító kezdeményezések esetében.

Egyre nagyobbat kell húzni

Merkel és Sarkozy minden korábbi integrációt meghaladó tervét az válthatta ki, hogy az európai adósságválság minden eddigi próbálkozás ellenére súlyosbodni látszik.

Görögországnak egy második mentőcsomagot kellett összedobni, de még így is kétséges, hogy államcsőd nélkül meg tudja-e úszni az ország. Olaszországban is lemondani kényszerült Silvio Berlusconi miniszterelnök, és egy szakértői válságkormány állt fel, de ez sem tudta megnyugtatni a piacokat, az ország egyre drágábban tudja finanszírozni magát. A befektetők következő célpontja Spanyolország és Franciaország lehet szakértők szerint, ha nem tudnak előállni az európai vezetők valami hihető válságkezelési stratégiával.