Vágólapra másolva!
Újonnan kiadott prognózisában 0,6 százalékos GDP-csökkenést vár 2012-ben Magyarországon az OECD. A szervezet eddig 3,1 százalékos növekedéssel számolt.
Vágólapra másolva!

Az OECD szerint Magyarország recesszióba süllyed jövőre. A szervezet a befektetői bizalom helyreállítása érdekében hitelmegállapodás megkötését sürgeti a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet emellett a devizahitelek végtörlesztési programjának felszámolására szólítja fel Magyarországot.

A szervezet 0,6 százalékos recesszióra módosította 2012-es magyar GDP-növekedési előrejelzését az előző prognózisban jelzett 3,1 százalékos növekedésről. Az idén a magyar GDP 1,5 százalékkal növekszik majd az előző előrejelzésben várt 2,7 százalék helyett.

A jövő évi teljesítménnyel a leggyengébbek közé fog tartozni Magyarország. Az OECD-tagállamok közül rajtunk kívül csak három, a görög, az olasz és a spanyol gazdaság fog jövőre recessziótól szenvedni.

A nagyobb intézmények közül az OECD az első, amely hivatalosan is visszaesést vár jövőre. Az Európai Bizottság néhány hete még fél százalékos GDP-bővülést valószínűsített. Elemzők között azonban már egyre többen jósolnak recessziót Magyarországon 2012-ben. A borúlátó várakozások abból táplálkoznak, hogy az eurózóna már most is recesszióba süllyedt és a jövő év első felében szintén zsugorodni fog, a növekedésnek belső hajtóerői sincsenek, a lakosság nem tudja és nem meri fogyasztását növelni, inkább megtakarít, ráadásul a jövő évi költségvetéssel csaknem 1500 milliárd forintos kiigazítást hajt végre a kormány, a banki hitelezést pedig a végtörlesztésen elszenvedett sok tízmilliárd forintos veszteség lefagyasztja.

A magyar kormány azonban egyelőre még tartja a másfél százalékos növekedésről szóló hivatalos prognózisát, amire a költségvetést tervezték. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és államtitkára, Cséfalvay Zoltán azonban a napokban arról beszélt, hogy fél-egy százalékos növekedést tartalmazhat a felülvizsgálat alatt levő makrogazdasági pálya.

Ha mégsem lenne igaza a kormánynak és nem tudnánk elkerülni a visszaesést, akkor nem kizárt, hogy nem lesz elég az 1500 milliárdos költségvetési kiigazítás. A hiánycél azonban szent, ha kell, újabb adóemelésekre szánja el magát a kabinet, ezt a hétvégén nyilatkozta Cséfalvay Zoltán.

Az OECD szerint az MNB-t is nehezebb helyzetbe hozza a gazdasági kilátások romlása. A kialakult piaci feszültség jelentős mértékben korlátozza a jegybank monetáris enyhítési mozgásterét. Úgy vélik, a jegybank legfeljebb 5,5 százalékra lesz képes csökkenteni irányadó kamatlábát 2013-ig, holott ennél nagyobb mérséklésre lenne szükség.

Rövid távon azonban szinte biztosan nem úszható meg a kamatemelés, a piac és elemzők a 6 százalékos alapkamat fél százalékpontos emelését várják a jegybanktól a holnapi, keddi monetáristanács-ülésen, amit fél éven belül újabb szigorítások követnek majd.